Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil verplichte beschutting voor vee bij slecht weer laten opnemen in de Dierenwelzijnwet. Dit na verschillende klachten over erbarmelijke toestanden van bepaald vee. “Bij elke winterprik of hittegolf stroomt mijn mailbox vol met berichtjes van bezorgde Vlamingen die dieren zien afzien“, vertelt Weyts via Het Laatste Nieuws. “Terwijl een kleine ingreep al een voelbaar verschil kan maken.”

Momenteel is het verplicht dat paarden en paardachtigen (ezels en dergelijke) beschut worden bij slecht weer. Maar dit zou ook moeten voor koeien en ander vee dat wordt gehouden op een wei, vindt Weyts. Het algemene gebod dat eigenaars “in overeenstemming met aard, fysiologische en ethologische behoeften, gezondheidstoestand en graad van ontwikkeling, aanpassing of domesticatie” dieren moeten afschermen, zou niet volstaan. Weyts communiceert zijn plannen na verschillende klachten van mensen die dierenleed observeerden door de koude, sneeuw en wind tijdens de afgelopen dagen.

“Er bestaat al lang discussie over de noodzaak van extra regels voor beschutting”, vertelt Weyts in Het Laatste Nieuws, die zich baseert op een rapport van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn. “Het is tijd om deze oude discussie nu te beslechten. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat dieren bij slechte weersomstandigheden automatisch de beschutting opzoeken. Als de natuur niet de nodige beschutting biedt, dan is menselijk ingrijpen aangewezen.”

Het is niet de eerste maal dat Weyts de Vlaamse vee-industrie aanpakt. Zo kwam in 2017 het slachthuis in Tielt in de problemen nadat dierenrechtenorganisatie ‘Animal Rights Undercover’ geheime beelden had vrijgegeven waarin praktijken van dierenmishandeling werden getoond. Na het slachthuis tijdelijk stil te leggen, liet Weyts camera’s installeren om het slachthuis in ‘real time’ in het oog te houden.