In de Amerikaanse staat Virginia leidt een wetsvoorstel rond abortus tot controverse. Zo zou het voorstel abortus toestaan tot op het moment van de bevalling, volgens critici zou dat zonder meer neerkomen op kindermoord. Het wetsvoorstel werd uiteindelijk weggestemd.

Momenteel laat de wet in de Amerikaanse staat Virginia toe om abortus in het derde trimester van de zwangerschap uit te voeren als het gevaar voor het leven van de moeder “substantieel en onherstelbaar” is. De Democraten wilden die woorden uit de wet halen.

Abortus tot moment van bevalling

Het nieuwe Democratische wetsvoorstel had tot doel abortussen in een vergevorderd stadium van de zwangerschap toe te laten, als de “fysieke of mentale veiligheid” van de moeder in gevaar is. Volgens de reeds bestaande wetgeving moet de procedure door drie artsen worden goedgekeurd. In het wetsvoorstel van de Democraten zou de goedkeuring van slechts één arts vereist zijn.

Een video van Kathy Tran (Dem.), een de initiatiefneemsters van het wetsvoorstel, zorgde daarenboven voor de nodige controverse. Zo zei ze dat de wet in bepaalde gevallen abortus zou toestaan tot aan het moment van de bevalling. Volgens critici van het wetsvoorstel zou dat in feite neerkomen op kindermoord.

“Kind kan gereanimeerd worden als moeder het wil”

De Democratische gouverneur Ralph Northam gooide later olie op het vuur en zei later op een radio-interview dat een kind dat tijdens de bevalling geaborteerd werd, desnoods gereanimeerd kon worden als dat is wat de moeder wilt“.

“Als een moeder aan het bevallen is, kan ik u precies vertellen wat er zou gebeuren”, zei Northam. “Het kind zou geboren worden. Het kind zou comfortabel worden gehouden. Het kind zou worden gereanimeerd als de moeder en het gezin dat wilden, en dan zou er een discussie ontstaan tussen de artsen en de moeder.”

De woordvoerster van Northam zei nadien dat het alleen om “tragische of moeilijke omstandigheden, zoals een niet-levensvatbare zwangerschap of in het geval van ernstige foetale afwijkingen” ging. “De commentaren van de gouverneur waren beperkt tot de acties die artsen zouden ondernemen in het geval dat een vrouw in die omstandigheden zou bevallen”, zei de woordvoerster.

Koren op de molen van Republikeinen

Het wetsvoorstel werd uiteindelijk weggestemd. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) spelen de Democraten met het wetsvoorstel in de hand van de Republikeinen. “Dit gaat de gehele ‘pro life’-beweging omhoog tillen zoals nooit voordien”, zei Trump woensdag tegen the Daily Caller“Herinnert u zich nog dat ik zei dat Hillary Clinton bereid was om de baby uit de baarmoeder te rukken? Dat is wat het is. Dat is wat ze doen. Het is verschrikkelijk”, zei Trump.

“De Democraten stelden de wetgeving voor om abortus tot enkele seconden alvorens dat kostbare kind voor het eerst naar adem hapt toe te staan”, klinkt het in een tweet van de Republikeinse fractie van het Huis van Afgevaardigden van Virginia. “Gelukkig was onze sterke conservatieve meerderheid in staat om dit wetsvoorstel te verslaan.”

‘Racistische’ jaarboekfoto

Intussen werd om het aftreden van Northam gevraagd – ook vanuit zijn eigen Democratische Partij, nadat een foto uit een jaarboek van zijn medische school uit 1984 aan het licht kwam. Daarin is een man met een ‘blackface’ te zien en een andere in een kleed van de Ku Klux Klan. Het is niet duidelijk welk van de twee figuren Northam is.