Vandaag kreeg ‘Youth For Climate’, de beweging onder leiding van Anuna De Wever, opnieuw minder scholieren op de been. Terwijl de twee voorgaande edities nog op respectievelijk 11.000 en 7.500 scholieren konden rekenen, moesten de organisatoren nu tevreden zijn met zo’n 3.000 klimaatspijbelaars. Wel werden er volgens Het Nieuwsblad in andere Vlaamse steden – zoals Brussel (1.500 aanwezigen), Mechelen (1.000 aanwezigen) en Hasselt (30 aanwezigen) – acties georganiseerd.  

Welhaast traditioneel spijbelen duizenden scholieren iedere donderdag voor een ambitieuzer klimaatbeleid, iets wat ook de Wetstraat niet koud laat. Zo namen in Antwerpen onder meer Wouter Van Besien (Groen), PVDA-voorzitter Peter Mertens en Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (sp.a) deel aan de betoging. Ter rechterzijde van het politieke spectrum had N-VA-voorzitter Bart De Wever dan weer stevige kritiek op ‘Youth For Climate’. “Hun gebrek aan vooruitgangsoptimisme is niet oké. Ik begrijp de emotie van de jongeren, […] maar de toekomst ziet er beter uit dan het verleden. We hebben het beter dan ooit tevoren”, klonk het.

“Je kan blijven zagen dat we terug naar school moeten”, reageerde Anuna De Wever op de kritiek van de Antwerpse burgemeester. Volgens haar moet de N-VA’er werk maken van een “ambitieus klimaatplan […] in plaats van te blijven zeggen dat we naar school moeten gaan”. “Dit intitiatief is allesbehalve puberaal. Wij zijn keiverantwoordelijk en keigeëngageerd, en we nemen het op voor onze toekomst. Dat hij dat zo afwijst en zegt ‘jullie moeten terug naar school, jullie zijn doemdenkers’, betekent dat hij de boodschap niet doorheeft en dat hij de urgentie van het klimaatprobleem ook niet doorheeft, citeert Het Laatste Nieuws Anuna De Wever.

Net zoals vorige week was ook Greta Thunberg, het Zweedse ‘klimaatmeisje’ dat als inspiratie diende voor ‘onze’ klimaatspijbelaars, van de partij. “Veel te lang zijn politici en machtshebbers ermee weggekomen dat ze niets deden om de klimaatcrisis te bestrijden”, citeert Het Nieuwsblad haar. “Wij zullen ervoor zorgen dat ze daar niet meer mee wegkomen. Wij spijbelen omdat wij ons huiswerk hebben gemaakt en zij niet. Wij vechten niet voor onze toekomst, maar voor ieders toekomst en we zullen niet stoppen”, klonk het beslist bij de 16-jarige.

Opnieuw minder aanwezigen

Ondanks de massale (positieve) media-aandacht, waren er opnieuw minder klimaatspijbelaars aanwezig. Terwijl de twee vorige edities nog op respectievelijk 11.000 en 7.500 scholieren konden rekenen, namen nu maar 3.000 jongeren deel. Wel werden er volgens Het Nieuwsblad in andere Vlaamse steden – zoals Brussel (1.500 aanwezigen), Mechelen (1.000 aanwezigen) en Hasselt (30 aanwezigen) – acties georganiseerd. Evenwel, in Hasselt rekende de organisatie op zo’n 500 deelnemers.