De Verenigde Staten willen dat hun bondgenoten in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten jihadisten terughalen om deze in hun land van herkomst te berechten. Dat schrijft Reuters. De jihadisten worden momenteel door de Koerdische bondgenoten van de VS in Syrië vastgehouden.

Momenteel worden er zo’n 850 jihadisten door de ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF) – een verzameling van Syrische milities onder Koerdische leiding – vastgehouden. De Verenigde Staten willen dat deze jihadisten terugkeren naar hun landen van herkomst in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten om daar berecht te worden.

“Roepen naties op om hun burgers te repatriëren en te vervolgen”

“De SDF hebben een duidelijke toezegging gedaan om deze personen veilig en humaan vast te houden”, zegt Robert Palladino, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “De Verenigde Staten roepen andere naties op om hun burgers, die door SDF worden vastgehouden, te repatriëren en te vervolgen.” 

De kwestie zal waarschijnlijk woensdag aangekaart worden. Dan vindt er een vergadering op hoog niveau plaats tussen de verschillende bondgenoten die actief zijn in Syrië. Het is de eerste zulke vergadering sinds de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) in december aankondigde dat hij 2.000 Amerikaanse troepen uit Syrië zou terugtrekken.

Eerder kwam aan het licht dat Frankrijk overweegt om zo’n 130 jihadisten terug te halen. Het feit dat de Amerikaanse troepen binnenkort uit Syrië zullen wegtrekken, zou de Koerden dan verzwakken. Tegelijkertijd zullen zij bedreigd worden door het Turkse leger. Daardoor bestaat de kans dat zij de jihadisten zonder enige vorm proces zullen vrijlaten, wegens gebrek aan middelen.

ADVERTENTIE