De Verenigde Staten weigeren om IS-bruid Hoda Muthana terug te laten keren naar het land. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft zij geen Amerikaans burgerschap en dus geen wettelijke basis om terug te keren.

Hoda Muthana (24) reisde meer dan vier jaar geleden naar Syrië om zich aan te sluiten bij de Islamitische Staat (IS). Daar trouwde ze opeenvolgend met verschillende jihadisten. Ook moedigde ze vanop Twitter aanvallen op het Westen aan. Vanuit een detentiekamp in Syrië zei Muthana deze week dat ze spijt had van haar acties en wilde terugkeren naar haar familie in Alabama.

“Geen Amerikaans staatsburger”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo liet op woensdag weten dat zij niet kan terugkeren omdat ze geen Amerikaans staatsburger is. “Zij heeft geen wettelijke basis, geen geldig Amerikaans paspoort, geen recht op een paspoort, noch een visum om naar de Verenigde Staten te reizen”, zei Pompeo.

Men lijkt zich te baseren op een uitzondering in het 14e Amendement van de Amerikaanse Grondwet, dat burgerschap aan “alle geboren of genaturaliseerde personen in de Verenigde Staten” verleent. De vader van Muthana was een Jemenitische diplomaat. Kinderen van diplomaten verwerven het burgerschap niet omdat zij niet onderworpen zijn aan de jurisdictie van de Verenigde Staten.

Volgens een vertegenwoordiger van de familie van Muthana werd zij echter geboren nadat haar vader de Amerikaanse regering had meegedeeld dat hij niet langer diplomaat was.

Europese landen moeten jihadisten terugnemen

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) schreef op Twitter dat hij er bij Pompeo op had aangedrongen “om Hoda Muthana niet terug in het land toe te laten”Vorige week vroeg Trump nog aan de Europese bondgenoten van de VS om meer dan 800 jihadisten terug nemen.

Deze week liet de Britse regering weten dat het de Britse nationaliteit van IS-vrouw Shamima Begum had ingetrokken. Begum, die aanslagen rechtvaardigde en zei geen enkele spijt te hebben van haar vertrek, wilde terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk om er te bevallen. Ook in ons land was er de laatste maanden nogal wat te doen rond terugkerende IS-bruiden en hun kinderen.