De Verenigde Staten zullen 3.750 extra militairen naar de Mexicaanse grens sturen om grensagenten te helpen, bewakingswerk te verrichten en prikkeldraad te installeren.

Het Pentagon kondigt aan dat het 3.750 extra Amerikaanse militairen naar de grens met Mexico zal sturen. Een deel ervan zal troepen vervangen die reeds aan de grens werken. Het totale aantal troepen van verschillende veiligheidsdiensten – waaronder ook de douane en de grenspolitie – aan de grens stijgt daardoor naar ongeveer 4.350 manschappen.

Bewakingswerk en prikkeldraad

“De extra eenheden worden 90 dagen ingezet en wij zullen de samenstelling die wordt vereist, om de opdracht van de beveiliging en bescherming van de zuidelijke grens tot een goed einde te brengen, blijven evalueren”, klinkt het in een mededeling. De militairen zullen mobiele toezichtcamera’s in Arizona, Californië, New Mexico en Texas bedienen. Daarnaast zal er ook zo’n 240 kilometer aan prikkeldraad worden geplaatst.

De cijfers werden onthuld nadat parlementslid Adam Smith (Dem.) bekend maakte dat er 3.500 troepen gestuurd werden. Smith had kritiek op het Pentagon, omdat de informatie niet tijdens een hoorzitting in het Congres werd vrijgegeven. Gisteren kwam het Pentagon dan toch met officiële cijfers over de brug.

‘Shutdown’ omwille van grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) is nog altijd op zoek naar geld om een muur aan de Mexicaanse grens te bouwen. Volgens hem is die maatregel nodig om de illegale immigratie in te dammen. Onenigheid over de financiering van die muur leidde vorige maand tot de langste ‘shutdown’ in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Er kwam een tijdelijke overeenkomst tot 15 februari om een aantal overheidsdepartementen te heropenen. Tegelijkertijd dreigde Trump met een nieuwe ‘shutdown’ of het afkondigen van de noodtoestand als er  geen muur komt. Er wordt verwacht dat Trump de kwestie opnieuw zal aankaarten tijdens zijn ‘State of the Union’-toespraak morgen.