Niet enkel spijbelende pubers of basisschoolleerlingen komen in actie voor een ambitieuzer klimaatbeleid, ook verschillende CEO’s willen met ‘Sign for my Future‘ volgens BELGA hun steentje bijdragen. Het doel? Samen met middenveldorganisaties, universiteiten, media en vakbonden de “breedste klimaatcoalitie tot nog toe” op touw zetten. Ook Paul Lembrechts, de CEO van de openbare omroep, stapt mee in het verhaal. “Voor deze actie stellen we zoals andere mediagroepen, mediaruimte beschikbaar op radio en televisie. Daarnaast zullen een aantal van onze schermgezichten deze actie mee ondersteunen”, klinkt het bij Lembrechts

‘Sign for my Future’ heeft volgens persagentschap BELGA één groot doel; een draagvlak creëren voor een ambitieus klimaatbeleid. “We willen komaf maken met de ‘catch-22’: politici weten wat er moet gebeuren om het klimaat te redden maar durven niet de nodige stappen zetten uit schrik om daarna niet meer verkozen te worden”, citeert het persagentschap de initiatiefnemers. “Sign for my Future wil politici tonen dat de brede samenleving hen steunt in een krachtig klimaatbeleid, ook al zullen de maatregelen niet altijd even makkelijk zijn”, klinkt het.

De initiatiefnemers van ‘Sign for my Future’ formuleren drie concrete eisen: een klimaatwet, een investeringsplan en een ‘klimaatraad’. Dit laatste, de ‘klimaatraad’, moet volgens de organisatie “het beleid in België [opvolgen] en daarover verslag [uitbrengen] aan de parlementen en de regeringen”. Het investeringsplan moet dan weer bepalen “hoe we de middelen mobiliseren om onze economie om te vormen tot een economie zonder uitstoot van broeikasgassen, op een manier waar we allemaal beter van worden”.

Van Solvay tot VRT en Medialaan

Achter ‘Sign for my Future’ zitten heel wat prominente Belgische bedrijven. Zo schaarden onder meer Telenet, Proximus en Solvay zich achter het pleidooi. Ook vanuit de media komt er steun voor het initiatief. Zo kunnen volgens BELGA Kris Vervaet (Medialaan en De Persgroep) en Paul Lembrechts (VRT) het initiatief smaken. De VRT-CEO hangt er in een filmpje duidelijke engagementen aan vast. “Voor deze actie stellen we zoals andere mediagroepen, mediaruimte beschikbaar op radio en televisie. Daarnaast zullen een aantal van onze schermgezichten deze actie mee ondersteunen”, klinkt het.