Een expertengroep van de Verenigde Naties wil dat de Belgische overheid zich in naam van ons land verontschuldigt voor ons koloniaal verleden. Dat meldt Belga. Volgens de VN is ons koloniaal verleden immers een belangrijke oorzaak voor het bestaan van racisme jegens mensen van Afrikaanse origine de dag van vandaag. Ze willen daarom zichtbare veranderingen zien die de Belgische bevolking wijst op dit “donker hoofdstuk” uit onze geschiedenis.

De VN-expertengroep ‘Experts on People of African Descent’ doet onderzoek naar mogelijke discriminatie van mensen van Afrikaanse origine in België. Het volledige rapport zal pas in september 2019 klaar zijn, maar vandaag schuiven ze in een tussentijds rapport al één conclusie naar voor.

Excuses noodzakelijk

Ze stellen “duidelijke bewijzen” te hebben van hardnekkige rassendiscriminatie in Belgische instellingen. “De discriminatie werkt tot vandaag door voor mensen van Afrikaanse origine”, vindt de expertengroep. De reden daarvoor ligt volgens de VN aan het Belgische koloniale verleden. “Het gebrek aan erkenning van de ware omvang van het geweld en het onrecht van de kolonisatie” is één van de voornaamste oorzaken, klinkt het.

Daarom vinden de Verenigde Naties dat officiële excuses van België voor haar koloniale geschiedenis in Congo een noodzakelijke eerste stap zijn. “Er lijkt een muur van stilte te bestaan rond de kolonisatie. Om tot een echte verzoening te komen, zodat het dekoloniseringsproces zich kan voortzetten, denken we dat verontschuldigingen van de Belgische staat een eerste stap zouden zijn”, stelt Ahmed Reid van de VN-expertengroep.

(Lees verder onder de tweet.)

Verandering

Er moeten volgens de VN grote veranderingen plaatsvinden in ons land, die ons moeten wijzen op dit “donker hoofdstuk” van de Belgische geschiedenis. Een eerste verandering zou moeten plaatsvinden in ons onderwijs. Zo zou er in ons lager en secundair onderwijs meer gehamerd moeten worden op de “gruweldaden tijdens de kolonisatie”, klinkt het.

Daarnaast zouden ook de standbeelden van Leopold II een doorn in het oog van de expertengroep. Zij vinden dat die standbeelden zo snel mogelijk uit ons straatbeeld moeten verdwijnen. In de plaats daarvan moet er meer oog zijn voor de “culturele, economische, politieke en wetenschappelijke bijdrage van mensen van Afrikaanse origine aan de Belgische samenleving”.

AfricaMuseum

Ook het zopas vernieuwde AfricaMuseum in Brussel moet eraan geloven. De vernieuwing gaat volgens hen “niet ver genoeg” en “schiet tekort in haar doel­stelling om adequate context en kritische analyse” te bieden. Ze vragen dat het museum “alle aanstootgevende, racistische” beelden die er nog staan, verwijdert.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) reageert verbaasd op de kritiek. “De opmerkingen over het vernieuwde Africamuseum zijn op zijn minst vreemd te noemen. Het lijkt erop dat men maar zeer oppervlakkig heeft kennis genomen van de enorme inspanningen die door het team van het Afrikamuseum zijn gebeurd. Als er vandaag één plaats in België is waar men bij uitstek een kritische blik tegenover het verleden hanteert dan is het wel het vernieuwde Africamuseum.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/