Op 18 en 19 februari zullen de leiders van de Oost-Europese Visegrádlanden – Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije – een bezoek brengen aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) in Jeruzalem. De Visegrádlanden varen in veel gevallen, net als de Verenigde Staten, een uitgesproken pro-Israëlische koers.

De leiders van de vier Visegrádlanden – Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije – zullen op 18 en 19 februari een bezoek brengen aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) in Jeruzalem. Het zal de eerste keer zijn dat de Visegrádgroep bijeenkomt in het Midden-Oosten. De laatste topontmoeting tussen de Visegrádgroep en Netanyahu vond in juli 2017 plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Israëlische verkiezingen in april

Er wordt verwacht dat Netanyahu, via de Oost-Europese landen, de EU-consensus over Iran en de Palestijnen probeert bij te sturen. Daarnaast zijn in april verkiezingen in Israel. Netanyahu haalt op dit moment alles uit de kast om herverkozen te worden.

De Tsjechische premier Andrej Babis (ANO) en de Slowaakse premier Peter Pelligrini (Smer-SD) zullen beiden aanwezig zijn. Naar verwachting zullen ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki (PiS) en de Hongaarse premier Viktor Orban (Fidesz) deelnemen, maar dat werd nog niet officieel bevestigd.

Net als VS goede betrekkingen met Israël

Over het algemeen hebben de Oost-Europese landen goede betrekkingen met Israël. Dit gebeurt ten dele in navolging van de Verenigde Staten, die een uitgesproken pro-Israëlische koers varen. Onlangs ijverde de Tsjechische president Milos Zeman (SPOZ) er nog voor om de Tsjechische ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, in navolging van de VS.

Uiteindelijk kreeg Zeman onvoldoende steun van de Tsjechische regering. De Europese Unie (EU) was ook steeds zeer kritisch voor het besluit van de VS om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verhuizen.