Verhofstadt: “Brexiteers kunnen onder guillotine belanden”

20
6580

Oud-premier Guy Verhofstadt (Open vld) vergeleek een aantal ‘Brexiteers’ van de Britse Conservatieve Partij met figuren in de Franse Revolutie en waarschuwde dat zij onder de guillotine konden belanden. De uitspraken dateren van 12 februari.

Guy Verhofstadt (ALDE), oud-premier van België en fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement (EP), heeft een aantal ‘Brexiteers’ van de Britse Conservatieve Partij vergeleken met figuren in de Franse Revolutie die uiteindelijk zelf door hun voormalige kameraden naar de guillotine geleid werden.

“Revolutionairen kwamen allen onder guillotine terecht”

De uitspraken dateren van 12 februari. Op een persconferentie in Straatsburg vergeleek Verhofstadt Boris Johnson (Con.) en Jacob Rees-Mogg (Con.) met Georges Danton en Maximilien Robespierre. Beide figuren speelden een belangrijke rol in de zogenaamde ‘Terreur’ van de Franse Revolutie, maar belandden uiteindelijk zelf onder de guillotine. Verhofstadt vond het naar eigen zeggen “belangrijk” om de ‘Tories’ eraan te herinneren dat beide figuren uiteindelijk geëxecuteerd werden.

“Ik weet dat binnen de Tory-partij de harde Brexiteers worden vergeleken met de leiders van de Franse revolutie. Ik denk dat [Michael] Gove [Jacques-Pierre] Brissot is, en Boris Johnson is Danton, en Rees-Mogg wordt vergeleken met Robespierre”, zei Verhofstadt. “We mogen niet vergeten dat de inspanningen van deze mannen niet werden gewaardeerd door de gewone man die ze beweerden te vertegenwoordigen – omdat ze allemaal onder de guillotine terecht terechtkwamen. Het is dus belangrijk om hen eraan te herinneren”.

Verhofstadt, die namens het Europees Parlement optreedt als Brexit-onderhandelaar, drong er op aan om een partijoverschrijdende overeenkomst te vinnen binnen de Britse politiek. Een “no-deal scenario” zou volgens de liberaal “een ramp voor iedereen en vooral voor het Verenigd Koninkrijk” zijn.