De extreemlinkse president van Venezuela Nicolás Maduro heeft het Europese ultimatum om nieuwe verkiezingen te houden, verworpen. Hij zei dit zondag voor de camera’s van de Spaanse zender laSexta. Een groep van Europese landen had echter aangekondigd om Maduro’s rivaal Juan Guaido te erkennen als legitieme president van het Zuid-Amerikaanse land als Maduro niet zou plooien. Dit is intussen ook gebeurd, zo brengt Reuters. België deed deze voormiddag nog niet mee, maar zoals men aankondigde op het kabinet van Buitenlandse Zaken aan SCEPTR, deed men in de loop van de namiddag alsnog een uitspraak. Ook België steunt Guaido.

Maduro had tot zondag de tijd om nieuwe verkiezingen uit te roepen. De autoritaire leider staat al jaren onder druk om de teugels te vieren, maar ondanks de hyperinflatie, honger en massa-emigratie wil de president hier niet op in gaan. Op 23 januari riep oppositieleider Juan Guaido – nochtans ook een socialist – zich uit tot interim-president, waarna een crisis ontstond. Een groep Europese landen had daarom Maduro 8 dagen gegeven om nieuwe presidentsverkiezingen in te roepen. Maduro heeft dit nu formeel geweigerd.

Merkel: “Guaido is de legitieme interimpresident”

Maduro, wiens olierijke OPEC-natie ooit een van de rijkste landen in de regio was, heeft de bestuurders van Europa beschuldigd om als schoothondjes de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) te volgen. De grote Europese landen zijn echter niet onder de indruk en hebben gereageerd. Spanje, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Portugal en Oostenrijk erkennen nu Guaido als legitieme president.

“Guaido is de persoon met wie we spreken en van wie verwachten om zo snel mogelijk een verkiezingsproces in gang te steken”, zo liet Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) optekenen terwijl op staatsbezoek bij Japans premier Shinzo Abe. “Hij is de legitieme interim-president voor deze taak vanuit een Duits perspectief en vanuit het perspectief van vele Europese partners.”

België erkent Guaido (nog) niet: deze namiddag allicht wel

Frans president Emmanuel Macron en Spaanse premier Pedro Sanchez lieten gelijkaardige geluiden horen. Ook België had Maduro tot zondag de tijd gegeven om nieuwe verkiezingen uit te roepen, maar tot deze namiddag hadden de Belgische autoriteiten Guaido nog niet erkend. “Het zit zo dat er momenteel nog altijd onderhandelingen zijn op Europees niveau. Dit om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen”, zo verduidelijkte Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandminister Didier Reynders (MR), nog rond de middag aan SCEPTR. “België zal pas communiceren nadat die onderhandelingen afgelopen zijn. Wij verwachten dat dat deze namiddag gebeurt.” 

(Lees verder onder de tweet.)

Omstreeks half vier tweette Reynders dan alsnog de verwachte boodschap: “We steunen Juan Guaido in zijn opdracht om vrije en transparante verkiezingen te organiseren”, zo luidde het in de tweet die ook in het Spaans werd verzonden. Dit “zodat de bevolking zich vrij kan uitspreken en zodat er in Venezuela verzoening kan komen. We steunen de contactgroep, opgericht met de EU, in deze overgangsperiode.”

De VS gingen al vorige maand over tot de erkenning van Guadio, alsook enkele Zuid-Amerikaanse buurlanden zoals Brazilië.