Het Venezolaanse leger heeft een brug aan de grens met Colombia gebarricadeerd om te verhinderen dat Amerikaanse humanitaire hulp het land kan binnenkomen. Dat schrijft The Guardian. De Venezolaanse president Nicolas Maduro vreest dat het hulpkonvooi een voorwendsel is om hem van de macht te verdrijven.

De internationale brug van Tienditas werd op woensdag geblokkeerd door een brandstoftanker en twee containers. Er werden ook leden van de Bolivariaanse nationale garde van Venezuela op de brug gezien. De brug verbindt Colombia met Venezuela en fungeert als verzamelplaats voor de geplande hulpverlening. Het konvooi – met Amerikaanse hulp – vertrok op woensdag uit de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en zou de Venezolaanse grens ten vroegste op donderdagochtend bereiken.

Humanitaire hulp kan positie Maduro ondermijnen

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft steeds ontkend dat Venezuela te maken heeft met een humanitaire crisis. Maduro vreest dat een dergelijke erkenning kan aangegrepen worden om een militaire interventie uit het buitenland te rechtvaardigen.

Juan Guaido, de door het Westen erkende interim-president, probeert met de noodhulp ook de positie van Maduro te ondermijnen. Hij hoopt dat het leger op die manier de bevelen van Maduro negeert en de hulp alsnog binnenlaat. Guaido dringt er bij het leger op aan om de humanitaire hulp, die bedoeld was om “uw familie, uw zus, uw moeder, uw vrouw – die deze voorraden zeker nodig hebben” te helpen, door te laten.

“De Venezolaanse bevolking heeft dringend humanitaire hulp nodig. De VS en andere landen proberen te helpen, maar het leger van Venezuela onder bevel van Maduro blokkeert de hulp met tankers en vrachtwagens. Het Maduro-regime moet de hulp de hongerlijdende mensen laten bereiken”, tweette de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Maduro blijft echter volharden dat de hulp niet zal worden binnengelaten. “Met deze vertoning van humanitaire hulp proberen ze een boodschap te sturen: Venezuela moet aan de wereld gaan bedelen! En Venezuela zal van niemand in deze wereld om iets bedelen”, zei Maduro.

Buitenlandse druk op Maduro

Maduro staat al langer onder druk om af te treden of nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De autoritaire leider staat al jaren onder druk om de teugels te vieren, maar ondanks de hyperinflatie, honger en massa-emigratie wil de president hier niet op in gaan. Op 23 januari riep oppositieleider Juan Guaido – nochtans ook een socialist – zich uit tot interim-president, waarna een crisis ontstond.

Een groep Europese landen had daarom Maduro 8 dagen gegeven om nieuwe presidentsverkiezingen in te roepen. Maduro heeft dit nu formeel geweigerd. De VS gingen al vorige maand over tot de erkenning van Guadio, het merendeel van de Zuid-Amerikaanse buurlanden zoals Brazilië volgden.