In Zaventem, op Brussels Airport, hanteert men ‘mystery passengers’, dat zijn interne veiligheidstesters die worden ingezet om de eigen veiligheidsvoorzieningen te beproeven. Maar die voorzieningen staan duidelijk nog niet op punt. Eén van die mystery passengers is namelijk met een kunstmatige bomgordel rond zijn middel door de security geraakt. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De feiten dateren inmiddels van vijf maanden geleden. “Het incident werd gemeld bij minister van Mobiliteit François Bellot. Vijf maanden later wachten we nog steeds op concrete maatregelen”, zo klaagt vakbondsman Bart Neyens (ACOD) aan in de Persgroep-krant.

Test reeds van oktober: Ook mes kon meegesmokkeld worden

“Op 1 oktober vorig jaar werd me gevraagd om te proberen voorbij de veiligheidscontrole te geraken met een nagemaakte bomgordel”, zo vertelt de mystery passenger via dezelfde krant“De gordel zag er erg geloofwaardig uit, met draadjes, een detonator en een stof die dezelfde dichtheid had als echte explosieven. Ik droeg hem met een elastische klittenband rond mijn middel. Toen ik gefouilleerd werd, deed ik me voor als buitenlandse passagier die geen Nederlands sprak. Ik gebaarde dat ik last had van m’n rug en liet uitschijnen dat ik een soort van harnas droeg. Tot mijn grote verbazing mocht ik doorlopen.” De bomgordel bleek zelfs nog niet de enige bron van schaamte van de veiligheidsdiensten op Zaventem. “Diezelfde dag heb ik de security ook tot twee keer toe omzeild met een valse personeelsbadge én kon ik ongemerkt een mes meesmokkelen.”

De veiligheidscontrole in Zaventem is uitbesteed aan de private firma G4S. In Brussels Airport heeft het bedrijf zo’n 850-900 mensen in dienst. Hun werkzaamheden worden dan weer gecontroleerd door het Directoraat-Generaal Luchtvaart, dat daarvoor dus onder andere ‘mystery passengers’ inzet. De doelstelling is dat 70 procent van die ‘proefpersonen’ worden ontmaskerd, maar dat cijfer wordt zelden gehaald volgens de statistieken die Het Laatste Nieuws kon inkijken.

Op 22 maart 2016 werden twee islamistische aanslagen uitgevoerd in Brussel en Zaventem. De bommen in de luchthaven en de metro ter hoogte van Maalbeek roofden het leven van 32 mensen: 17 Belgen en 15 buitenlanders. Terreurgroep Islamitische Staat zou later de aanslagen opeisen. Het onderzoek naar de aanslagen is nog steeds lopende en draait rond de gebroeders El BakraouiNajim LachraaouiMohamed Abrini en hun netwerk. Sinds de aanslagen hebben de nabestaanden van de slachtoffers meermaals hun ongenoegen geuit over de verloop van het onderzoek en de gebrekkige steun vanwege de overheid.

Lees ook: 

Dief autopsierapporten 22/03 is vrijgelaten jihadist

Overheid laat goudmijn Brussels Airport links liggen