Het uitrollen van het snellere 5G-netwerk dreigt vertraging op te lopen. De reden? De federale overheid en de deelstaten vinden geen akkoord over de verdeling van de opbrengsten van de frequentieveiling. “Een ordinaire centenkwestie vanuit regio’s blokkeert de economische toekomst van ons land”, reageert ontslagnemend minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open Vld).

Een dag voor de cruciale vergadering beklemtoonde bevoegd minister De Backer op Twitter nog het belang van het supersnelle 5G-netwerk. Wie neen zegt tegen 5G zegt neen tegen jobs, innovatie en economische vooruitgang. Wie neen zegt tegen 5G hypothekeert de toekomst van ons land. Ik blijf achter de schermen aandringen op een akkoord, morgen cruciale dag”, klonk het gisteren.

Het probleem? Wil men het 5G-netwerk kunnen aanbieden, dan moeten de operatoren over een frequentie beschikken. Deze frequentie’s worden evenwel niet gratis door de overheid aangeboden. Integendeel, via een veiling krijgen de (deel)staten geld in het laatje. De vraag is echter: wie krijgt welk deel van de koek. Vandaag bleek op het overlegcomité dat de verdeling van de opbrengsten van de frequentieveiling geen sinecure is.

“Vlaanderen wil gewoon datgene wat haar toekomt”, stelt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) tegenover VRT NWS. “Wij laten ons niet met een kluitje in het riet sturen. Voor ons is het eenvoudig: als Vlaanderen zijn rechtmatige deel krijgt, is de zaak opgelost.” Minister van de Franse Gemeenschapsregering, André Flahaut (PS), stipt eveneens aan dat er sprake is van een patstelling, al is deze volgens hem van tijdelijke aard.

De Backer: “Dit is bijzonder jammer voor ons land”

Bevoegd federaal minister De Backer kan het uitblijven van een akkoord niet smaken. “Dit is bijzonder jammer voor ons land en de koppositie die ik voor ons land wil”, klinkt het. Zijn voorstel om alvast een veiling te organiseren en nadien de inkomsten te verdelen, namen de vertegenwoordigers van de deelstaten niet aan.

“Een ordinaire centenkwestie vanuit regio’s blokkeert de economische toekomst van ons land”, stelt De Backer op Twitter. “Bijzonder jammer en kortzichtig. Grote rem op nieuwe diensten voor consument, innovatie door start-ups en nieuwe oplossingen industrie. Zeer teleurgesteld”. Vlaams minister Weyts kaatst evenwel de bal onmiddellijk terug. “Als de centenkwestie zo ordinair is, ga dan snel akkoord met onze voorstellen ter zake. Net [zoals 5G] zijn ook de centen van de Vlaming belangrijk. Dit land kent al transfers genoeg, met altijd dezelfde gever”, aldus de N-VA’er.

ADVERTENTIE