Vaudeville bij de Democraten in Virginia

0
38

De top van de Democratische partij in de Amerikaanse deelstaat Virginia blijft in opspraak komen met een stroom van opmerkelijke nieuwsverhalen. De gouverneur, vice-gouverneur en procureur-generaal worden alle drie genoemd in schandalen en staan onder druk om op te stappen.

De crisis begon bij de gouverneur van Virgina zelf, Ralph Northam (Dem.). Die bereikte de (inter)nationale media enkele dagen terug door het verdedigen van extreem verregaande abortuswetten. Conservatieven reageerden verontwaardigd en niet veel later vonden ze een bezwarende foto van gouverneur Northam in ‘blackface‘, waarbij de blanke Northam was geschminkt in een karikatuur van een Afro-Amerikaanse slaaf. De foto stond in het jaarboek van zijn medische opleiding in 1984. Naast het blackface-personage staat er zelfs iemand in KKK-uniform. Als kers op de taart is een van zijn bijnamen in dat jaarboek ‘Coonman’. ‘Coon‘ is ongeveer het meest racistische en beledigende woord dat je in de VS kan bedenken voor een zwart persoon.

Gouverneur in problemen

De zwarte volksvertegenwoordigers in het parlement van Virginia (de zogenaamde ‘Black Caucus’) en diverse Democratische presidentskandidaten vroegen onmiddellijk zijn ontslag omwille van de racistische foto (en niet omwille van de extreme voorstellen rond abortus). Frappant, want Northam is nog maar recent gouverneur en won de verkiezingen door een heel bitse campagne waarbij hij zijn tegenstander racisme verweet, volgens tegenstanders zonder al te veel bewijs.

Hoewel de gouverneur eerst had toegegeven op die foto te staan, kwam hij later terug op zijn stappen en zei hij overtuigd te zijn dat hij dat niet was op de bewuste foto. Hij gaf wel mee dat hij zich ooit nog had zwart geschminkt om Michael Jackson na te doen bij een danswedstrijd. Toen een journalist hem vroeg of hij nog kon ‘moonwalken’, leek hij effectief te twijfelen om dat te demonstreren, maar wees z’n vrouw hem er op dat dit ongepast zou zijn.

Vice-gouverneur in problemen

Indien Northam zou opstappen, wordt hij normaal gezien opgevolgd door vice-gouverneur Justin Fairfax (Dem.). Hij zou dan de tweede zwarte gouverneur van de staat kunnen worden. Maar Fairfax belandde echter ook in de problemen. Hij wordt ervan beschuldigd een vrouw gedwongen te hebben tot orale seks.

Het vermeende slachtoffer, Dr. Vanessa C. Tyson, een professor politieke wetenschappen en uitgesproken Democrate, zegt dat de aanranding gebeurde in juli 2004 bij de Democratische Nationale Conventie in Boston. In een publieke verklaring gaat ze dieper in op de beschuldigingen: “Met verschrikkelijke angst deel ik nu de informatie over mijn ervaring en verduidelijk ik de zaak. Het is extreem zwaar geweest om die traumatische ervaring uit 2004 te herbeleven. Mr. Fairfax probeerde me af te schilderen als een leugenaar voor een nationaal publiek, in functie van zijn politieke ambities en dreigde met een rechtszaak. Gezien zijn valse beschuldigingen ben ik gedwongen om duidelijk te maken wat er gebeurd is.”

(Lees verder onder formele verklaring.)

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

In de tekst vertelt ze ook dat ze naar aanleiding van de #MeToo-beweging haar verhaal heeft gedaan. Zelfs vooraanstaande politici in Virginia waren op de hoogte van de beschuldigingen, zo blijkt. In die periode is ze ook naar de Washington Post is gestapt. Die krant weigerde echter haar ervaring te publiceren.

Maar nu Fairfax mogelijk de opvolger wordt van Ralph ‘coonman’ Northam komen de beschuldigingen op een voor hem erg ongepast moment.

Om de ironie van de zaak helemaal pijnlijk te maken voor de Democraten blijkt nu dat Fairfax dezelfde advocaat onder de arm neemt die Amerikaans rechter Brett Kavanaugh verdedigde, die tijdens zijn aanstelling werd beschuldigd om Christine Ford te hebben misbruikt in zijn studententijd. Tyson ging dan weer in zee met de advocaten van Ford, zo blijkt verder. Opvallend, want in de zaak rond Ford-Kavanaugh riepen de Democraten nog in koor dat “elke vrouw geloofd moet worden”. Nu pleiten de Democraten echter voor het vermoeden van onschuld en de nood aan een onderzoek. Het dient wel gezegd te worden dat de Democraten de beschuldigingen echter wel ernstig nemen. Hierdoor is de politieke toekomst van Fairfax dan ook uiterst onzeker.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Procureur-generaal in problemen

Dan werd het de beurt van Mark Herring, de procureur-generaal van Virginia en opvolger als gouverneur indien Northam en Fairfax beiden zouden opstappen. Hij biechtte vervolgens zelf ‘blackface’ te hebben gedragen op een feestje in 1980. Hij deed dit verkleed als rapper (Kurtis Blow). Ook opvallend, want Herring had enkele dagen hiervoor nog gezegd dat het voor ‘Coonman’ Northam “niet langer mogelijk is om gouverneur te blijven” na het uitlekken van de bezwarende racistische foto’s.

Maar volgens Herring was het een eenmalige gebeurtenis en hij aanvaardt de volledige verantwoordelijkheid voor zijn acties. “Eerlijke gesprekken zullen duidelijk maken of ik verder kan dienen als procureur-generaal“, gaf hij mee aan de pers nadat hij gesproken had met vertegenwoordigers van legislatieve ‘black caucus’.

Democraten in problemen

Indien de drie bovenvermelde Democraten zouden opstappen wordt de voorzitter van het parlement de gouverneur. Dat is de republikein Kirk Cox. Die kwam aan zijn positie na lotje-trek. Een vreemde procedure die plaatsvond omdat de verkiezingen zo nipt waren in zijn district.

De cascade van raciaal geladen schandalen, uitgerekend tijdens Black History Month, zorgt er dan ook voor dat de chaos compleet is in Virginia en de Democraten mogelijk wel eens de staat kunnen verliezen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken