Gewezen voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy (CD&V), werd volgens Sky News door Brits premier Theresa May (Con.) gevraagd om een rol te spelen in het brexitproces. “Fake news”, reageert de christendemocraat tegenover De Standaard. “Er is mij […] helemaal niet gevraagd om te proberen beide partijen tot een compromis te bewegen”.

Doordat het Britse Lagerhuis midden januari 2019 tegen de brexit-deal van premier Theresa May stemde, groeit de onzekerheid zowel in het VK als bij ons op het continent. Amper één bedrijf op vijf dat handelt met de Britten is voorbereid op de douaneformaliteiten die gepaard gaan met een uitstap van het VK uit de EU, zo wijzen cijfers van Financiënminister Alexander De Croo (Open Vld) uit.

Ook bij de Britten beginnen ondernemers zich zorgen te maken. “Er wordt geen uitweg gevonden, waardoor het vooruitzicht van ‘no deal’ sterkt toegenomen lijkt te zijn. We bevinden ons momenteel echt in de gevarenzone van de brexit”, verklaarde Carolyn Fairbairn van lobbyorganisatie Confederation of British Industry onlangs nog.

Constructief gesprek

“UK calls on former EU chief to help break Brexit deadlock”, kopte Sky News vanmorgen bij een zoveelste brexitartikel. Daarin werd gesteld dat Van Rompuy door premier May als beweger achter de schermen was uitgezocht. ‘Klopt niet’, reageert Van Rompuy in De Standaard. Hoewel de christendemocraat maandagavond in Brussel een gesprek had met Brits vicepremier David Lidington werd hem “helemaal niet gevraagd om te proberen beide partijen tot een compromis te bewegen”“Ik houd me daar trouwens helemaal niet meer mee bezig. Wat Sky News brengt, noem ik fake news”, klinkt het categoriek.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Naast een ontmoeting tussen Van Rompuy en Lidington, hadden ook EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en brexit-minister Stephen Barclay een afspraak op de Britse ambassade te Brussel. Een “constructief” gesprek verklaarde Barnier nadien. Volgens hem zal de discussie de komende dagen worden verdergezet. Wel moeten de nieuwe gesprekken niet worden gezien als een heropening van de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.