Dries Van Langenhove is opnieuw gecensureerd op Facebook. Zowel zijn persoonlijk Facebookprofiel als zijn reserveprofiel zijn verwijderd op het populaire sociale medium. De rechtse politicus en opiniemaker heeft dit maal geen opschortingstermijn gekregen van 30 dagen. Het lijkt er nu op dat de expulsie permanent zal zijn. “Ik heb geen enkele waarschuwing of bericht gekregen.” Van Langenhove dreigt ermee om klacht in te dienen.

Dries Van Langenhove, de controversiële opiniemaker, voorman van de rechtse jeugdgroep Schild & Vrienden (S&V) en onafhankelijke Kamerlijsttrekker voor het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant, is verbannen van Facebook. “Ik heb geen enkele waarschuwing of bericht gekregen. Ik ben alles kwijt. Mijn vrienden, volgers, berichten, foto’s, jaren aan herinneringen…”, zo zegt Van Langenhove aan SCEPTR. In tegenstelling tot wel vaker in het verleden heeft de twintiger geen ban gekregen van 30 dagen, maar lijkt het er op dat zijn persoonlijke account voorgoed is verwijderd. Zijn Facebook-fanpagina – met meer dan 40.000 volgers – blijft voorlopig wel nog online. Maar “de kans is groot dat ze ook dat gaan verwijderen”.

Van Langenhove formeel ten aanzien van Facebook: “Als dit niet wordt rechtgezet zal ik klacht indienen tegen Facebook en hun machtsmisbruik bestrijden in het parlement”

Via Twitter kondigt Van Langenhove aan om de zaak niet blauw blauw te laten. “Dit is ontoelaatbare inmenging in de verkiezingen”, zo luidt het. “Als dit niet wordt rechtgezet zal ik klacht indienen tegen Facebook en hun machtsmisbruik bestrijden in het parlement”. Het alternatief-rechtse enfant terrible vraagt tevens om financiële hulp voor deze strijd door middel van een crowdfunding-campagne.

Waarom hij precies werd verwijderd van Facebook kon Van Langenhove niet vertellen. Zowel de redactie van Het Laatste Nieuws als onze redactie konden niemand bereiken bij Facebook voor een reactie omtrent de aanleiding. Wel is het zo dat tegenstanders van S&V regelmatig Facebookberichten van Van Langenhove massaal ‘rapporteren’. De kans dat dan berichten, of zelfs de maker van de berichten in kwestie, van Facebook worden verwijderd groeit hierdoor flink. Volgens critici vergroot dit de willekeur op het medium en is er geen eenduidige lijn inzake de gedragsregels op Facebook en de afdwinging ervan.

Lees ook:

GO!-leerkracht valt Van Langenhove aan in klas: “Rijkeluis-randdebiel”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken