Woensdag 13 februari organiseren de vakbonden een nieuwe nationale staking. De reden? Het moeizame overleg met de werkgevers en meer concreet de “magere loonmarge”. Hoewel de staking vooral tegen de werkgeversorganisaties is gericht, participeren volgens BELGA ook heel wat overheidsvakbonden. “De staking van woensdag zal ongeziene proporties aannemen”, klinkt het dan ook bij ACV Metea-voorzitter William Van Erdeghem.

Hoewel de aangekondigde verstrenging van de werkloosheidsuitkeringen het allicht niet zal halen, ligt er nog een ander dossier op de plank: een nieuw Interprofessioneel Akkoord. In zo’n kaderakkoord bepalen de vertegenwoordigers van de sociale partners onder meer de loonevolutie voor de komende twee jaar. Het overleg tussen de werkgevers en werknemers verloopt evenwel niet van een leien dakje. Zo hekelen de vakbonden volgens BELGA de “magere loonmarge” en de “starre houding” van de werkgeversorganisaties. Meer concreet vinden de vakbonden een stijging van 0,8 procent van de lonen onvoldoende.

“Enkel aan zichzelf te danken”

Volgens Van Erdeghem zal de stakingsoproep van de vakbonden massaal worden gevolgd. “De staking van woensdag zal ongeziene proporties aannemen”, stelt de ACV’er tegenover BELGA“We hebben weinig moeite moeten doen om animo te krijgen. De staking zal vrij algemeen zijn”, klinkt het dan weer bij Stefaan Decock van LBC-NVK.

Algemeen secretaris van het ABVV, Miranda Ulens, stelt dat de regering-Michel en de werkgeversorganisaties de massale staking “enkel aan zichzelf te danken” hebben. “Ik roep hen op om zeer goed na te denken hoe ze hierop reageren. Vijf jaar sociale onvrede was het resultaat van vijf jaar geen respect hebben voor de werknemers”, aldus Ulens.

Van supermarkten tot openbaar vervoer

De hinder zal naar alle waarschijnlijkheid vrij algemeen zijn. Zo schakelt de NMBS op een minimale dienstverlening over en staakt men zowel bij De Lijn als de MIVB. Ook voor de luchtvaart verwacht men problemen. De reden? Onder meer de bagagisten en overheidsbedrijf Skeyes, het vroegere Belgocontrol, zullen deelnemen aan de staking. Ook in de farmabedrijven en de voedingsnijverheid zal er worden gestaakt. Consumenten zouden bijgevolg woensdag voor een gesloten supermarkt kunnen komen te staan.