De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) kondigde donderdag aan dat hij van plan is om de nationale noodtoestand uit te roepen om zijn muur aan de Mexicaanse grens te kunnen bouwen. 

De Democraten en de Republikeinen hebben op maandag een akkoord bereikt over de financiering van de Amerikaanse grensbeveiliging. Op die manier werd een nieuwe ‘government shutdown’ afgewend. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) eiste dat het begrotingsakkoord 5,7 miljard dollar zou omvatten voor de bouw van een grensmuur. Het akkoord voorzag 1,3 miljard dollar voor het bouwen van hekken en andere vormen van grensbeveiliging, maar de gevraagde 5,7 miljard voor de muur kwam er niet.

“President komt zijn belofte na”

“President Trump zal het akkoord ondertekenen en zoals hij voordien heeft verklaard, zal hij ook andere uitvoerende actie ondernemen – met inbegrip van een nationale noodtoestand”, zegt woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders. Trump had in het verleden al gedreigd met de noodtoestand als hij niet het gevraagde geld kreeg om de muur te bouwen.

“De president komt opnieuw zijn belofte na om de muur te bouwen, de grens te beschermen en ons grote land te beveiligen”, zegt Sanders. Het Witte Huis zou zo’n 7 miljard dollar hebben gevonden voor de muur. Trump noemde de noodtoestand in het verleden een “zeer krachtig wapen”, dat hij liever niet zou gebruiken.

Rechtszaken

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden kondigden aan dat zij maatregelen zouden treffen om de noodtoestand te blokkeren. Mogelijk zullen zij een rechtszaak opstarten in de hoop dat een rechtbank de boel blokkeert tot er een vonnis valt.

“Het verklaren van een nationale noodtoestand zou een wetteloze handeling, flagrant misbruik van de macht van het presidentschap en een wanhopige poging zijn om af te leiden van het feit dat president Trump zijn kernbelofte brak om Mexico voor zijn muur te hebben betalen”, zeggen Democraten Nancy Pelosi en Chuck Schumer in een gezamenlijke verklaring.