De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) vraagt aan de Europese bondgenoten van de Verenigde Staten om meer dan 800 jihadisten van Islamitische Staat terug te nemen. Anders zou men deze jihadisten moeten vrijlaten, klinkt het.

“De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om meer dan 800 ISIS-strijders die we in Syrië gevangen hebben genomen, terug te nemen en te berechten. Het kalifaat is klaar om te vallen. Het alternatief is niet goed, want we zullen ze moeten vrijlaten”, schrijft de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) op Twitter.

Laatste IS-enclave

“De VS willen niet toekijken hoe deze ISIS-strijders Europa doorkruisen. We doen zo veel, en besteden zo veel. Tijd voor anderen om op te treden en het werk te doen dat ze zo goed kunnen doen. We trekken ons terug na 100% overwinning op het kalifaat”, klinkt het.

In Syrië hebben de ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF) – onder Koerdische leiding – Baghouz veroverd op de Islamitische Staat, met Amerikaanse luchtsteun. De enclave aan de grens met Irak was een van de laatste gebieden waar de jihadisten de plak zwaaiden.

VS vragen al langer om jihadisten terug te nemen

Momenteel worden zo’n 850 jihadisten door de SDF vastgehouden. De Amerikanen dringen er al langer op aan om deze jihadisten te laten terugkeren naar hun landen van herkomst in Europa – en dus ook België, Noord-Afrika en het Midden-Oosten om daar berecht te worden.

Eerder kwam aan het licht dat Frankrijk overweegt om zo’n 130 jihadisten terug te halen. Het feit dat de Amerikaanse troepen binnenkort uit Syrië zullen wegtrekken, zou de Koerden dan verzwakken. Tegelijkertijd zullen zij bedreigd worden door het Turkse leger. Daardoor bestaat de kans dat zij de jihadisten zonder enige vorm proces zullen vrijlaten, wegens gebrek aan middelen.

ADVERTENTIE