Trump start globaal plan om criminalisering homo’s te stoppen

2
1632

De regering van president Donald Trump (Rep.) wil een globale inspanning organiseren om homoseksualiteit overal te decriminaliseren. Het Witte Huis reageert daarmee deels op een rapport over het ophangen van een jonge homoseksuele man in Iran. Op deze manier wil de Amerikaanse regering het streng-islamitisch bestuurde land geopolitiek verder isoleren. Het bericht komt van NBC news.

Momenteel is homoseksualiteit verboden in ongeveer zeventigtal landen wereldwijd. In enkele landen wordt het zelfs met de dood bestraft. Richard Grenell, de ambassadeur van de VS in Duitsland en openlijk homoseksueel, leidt de inspanningen. De campagne start in Berlijn waar de Amerikaanse ambassade tientallen LGBT-activisten vanuit gans Europa verzamelt bij een diner om een strategie uit te werken omtrent de decriminalisering van homoseksualiteit in diverse gebieden. Het betreft voornamelijk landen uit het Midden-Oosten, Afrika en de Caraïbische eilanden.

Deze strategie moet nog verder uitgewerkt worden, maar volgens insiders denkt men er aan om samen te werken met internationale organisaties zoals de VN, de EU en de OVSE, maar ook met andere landen die LGBT-rechten beschermen. Verder zullen ook diverse Amerikaanse departementen bij de zaak betrokken worden. De focus zal vooral liggen op de decriminalisering, eerder dan het uitbreiden van rechten zoals homohuwelijk of andere zaken.

Geopolitieke rivaal

Het belangrijkste doel van deze strijd is Iran, dat recent nog een jonge homoseksueel zou hebben opgehangen. Grenell is een uitgesproken criticus van het Iraans regime en drong er in Europa er al op aan om de nucleaire deal te laten vallen en opnieuw sancties op te leggen. De VS verstrengden hun beleid ten aanzien van het land, maar de EU volgde daar niet.

Het richten van de politieke inzet op mensenrechten die in Europa brede steun vinden, zou kunnen helpen om de VS en Europa op dezelfde lijn te krijgen ten aanzien van Iran. Moeilijker wordt het met de Arabische bondgenoten die op basis van hun islamitische geloof eveneens dergelijke wetten hebben zoals Saudi-Arabië of Afghanistan. In andere Arabische landen is het soms wel verboden, maar wordt er niet ingegrepen of is het toegelaten, maar is er wel heel wat maatschappelijke afkeer.

Bovendien speelt op de achtergrond de uitgesproken pro-Israël-politiek waarmee de VS bondgenoten wil doen samenwerken met de Joodse staat. En ook de delicate vredesgesprekken met de Palestijnen die Trump wil voeren, zijn van belang. Het is dus een heel erg ambitieuze oefening die de VS in het Midden-Oosten maken.

Kampioen voor LGBT’s?

Hoewel links Trump graag voorstelt als rechtsextremist en homohater is de realiteit een pak genuanceerder. Hij werd de eerste Republikeinse genomineerde die LGBT-rechten vermeldde in zijn acceptatiespeech op de Republikeinse Nationale Conventie. In die conventie verklaarde de oprichter van PayPal, Peter Thiel, dat hij openlijk en trots homo was. Dit was ook ongezien bij de Republikeinen.

Lees ook:

Exit bij Breitbart: Alt Right-prins Milo Yiannopoulos valt van troon

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken