Trump: “Amerika zal nooit een socialistisch land zijn”

0
97

In zijn jaarlijkse ‘State of the Union’-toespraak reikte de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) de hand naar de Democraten om tot een compromis te komen rond de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens, zette hij zijn economische verwezenlijkingen en zijn buitenlands beleid in de verf en haalde hij fors uit naar het socialisme. “Amerika zal nooit een socialistisch land zijn”, klinkt het.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) gaf op dinsdag zijn jaarlijkse ‘State of the Union’-toespraak in het Huis van Afgevaardigden. Trump begon zijn 82-minuten durende speech met het in de verf zetten van zijn economische verwezenlijkingen. Zo wees hij op 5 miljoen nieuwe jobs, de stijgende lonen en de werkloosheidscijfers die op een historisch dieptepunt liggen.

Noord-Korea, China, Afghanistan en Syrië

Trump zei ook dat Democratische pogingen om zijn beleid te ondermijnen – zoals volgens de president het Ruslandonderzoek van Robert Mueller – en de Amerikaanse betrokkenheid in buitenlandse oorlogen de Amerikaanse economie konden ondermijnen. “Een economisch wonder vindt in de Verenigde Staten plaats en het enige ding dat het kan tegenhouden zijn dwaze oorlogen, politiek, of belachelijke partijdige onderzoeken”, aldus Trump.

Op het vak van buitenlands beleid kondigde Trump aan dat zijn tweede topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 27 en 28 februari in Vietnam zou plaatsvinden. De Amerikaanse president zei ook dat een handelsakkoord met China mogelijk was, indien Peking met “echte structurele veranderingen” akkoord gaat. Momenteel vinden onderhandelingen plaats tussen Peking en Washington D.C. om een eind te maken aan hun handelsoorlog.

Trump verwees daarnaast naar de vredesbesprekingen met de Taliban in Afghanistan. “Aangezien wij vooruitgang in deze onderhandelingen boeken, zullen wij onze troepenaanwezigheid kunnen verminderen en ons op contra-terrorisme concentreren”, zei Trump. Ook verwees hij naar de geplande terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië. “Grote naties vechten niet in eindeloze oorlogen”, klinkt het.

Compromis vinden rond grensmuur

Zo noemde de president illegale immigratie een “urgente nationale crisis”. Hij riep de Democraten en de Republikeinen op om voor 15 februari tot een compromis te komen inzake de muur aan de Mexicaanse grens“Simpel gezegd, muren werken en muren redden levens. Dus laten we samenwerken, compromissen sluiten en tot een overeenkomst komen die Amerika echt veilig maakt”, zei Trump. “In het verleden stemden de meeste mensen in deze kamer voor een muur, maar de juiste muur werd nooit gebouwd. Ik zal het gebouwd krijgen.”

“Amerika zal nooit een socialistisch land zijn.”

Tot slot kwam er een stevige uithaal naar het socialisme – mogelijk een verwijzing naar de zelfverklaarde socialisten zoals Alexandria Ocasio-Cortez die op dit moment hun opgang maken in de Democratische Partij. “Wij zijn vrij geboren en we blijven vrij. Vanavond, hernieuwen wij ons voornemen dat Amerika nooit een socialistisch land zal zijn”, zei de Amerikaanse president.