Twee transgenders eindigden eerste en tweede in de 55-meter sprint voor meisjes, tijdens een loopwedstrijd voor middelbare scholen in Connecticut. Volgens critici hebben de twee – die de overgang van het mannelijke naar het vrouwelijke geslacht maken – een oneerlijk voordeel.

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat twee transgenders – Terry Miller en Andraya Yearwood – eerste en tweede zijn geëindigd tijdens een loopwedstrijd voor middelbare scholen in Connecticut. Miller en Yearwood, beiden 17, ondergaan op dit moment hormoontherapie en maken de overgang van het mannelijke naar het vrouwelijke geslacht.

“Ontmoedigend”

Volgens de critici horen Miller en Yearwood niet thuis in de meisjescompetitie en hebben zij een oneerlijk voordeel. Voor Selina Soule, een van de concurrenten, is het een kwestie van eerlijkheid. Soule eindigde zelf achtste en miste daardoor de kwalificatie voor het regionale kampioenschap met twee plaatsen.

“Wij kennen allemaal het resultaat van de race voor we beginnen, het is ontmoedigend”, zegt Soule. “Ik ben blij voor deze atleten dat ze zichzelf blijven en ik steun hen volledig. Ze zouden het recht moeten hebben om zich op school uit te drukken, maar de atletiek heeft altijd extra regels gehad om de competitie eerlijk te houden.”

Connecticut is een van de 17 Amerikaanse staten die transgenderatleten in het middelbaar onderwijs toestaan om zonder restricties te concurreren in wedstrijden. Zeven Amerikaanse staten hebben wel beperkingen ingevoerd. Het gaat onder meer om een verplichting om mee te doen in de competitie van het geslacht dat vermeld staat op de geboorteakte van de persoon. In sommige staten kunnen transgenderatleten pas meedoen na afloop van hun hormoontherapie. Andere staten hebben geen beleid op maat of behandelen de kwestie van geval tot geval.