De topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in de Vietnamese hoofdstad Hanoi is tot een vervroegd einde gekomen. De besprekingen zijn vastgelopen omdat de Noord-Koreanen een einde wilden aan alle sancties tegen hun land. In de toekomst zal er wel verder gepraat worden.

De topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is tot een vervroegd einde gekomen. Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis, liet wel weten dat er in de toekomst nog voort gepraat zal worden. “Er werd op dit moment geen overeenstemming bereikt, maar hun […] teams kijken uit naar een ontmoeting in de toekomst”, zegt Sanders.

Onenigheid over einde sancties

Volgens Trump zijn de gesprekken vastgelopen omdat de Noord-Koreanen een einde wilden aan alle sancties. “Zij wilden dat de sancties in hun geheel werden opgeheven, maar dat konden wij niet doen. Dus moesten we weglopen”, zei Trump. Kim zou bereid zijn geweest om de kerncentrale in Yongbyon te ontmantelen, maar wilde in ruil een einde aan de sancties. Trump zei dat hij niet bereid was om dat te doen.

De Amerikaanse president geeft wel aan dat er volgens hem flink wat vordering is gemaakt in besprekingen. Ook benadrukt Trump dat de gesprekken in een “vriendschappelijke” sfeer eindigden. Hij zei dat hij hoopt dat er alsnog een nieuwe top met Kim komt. “Misschien snel. Misschien lange tijd niet”, klinkt het.

“Als ik niet bereid ben [om mijn kernwapens op te geven], zou ik hier nu niet zijn”

De top kwam enkele uren geleden tot een abrupt einde. Aanvankelijk stonden een lunch en een ondertekening van een gezamenlijke overeenkomst gepland, maar die werden beiden afgelast. Enkele uren later hield Trump zijn persconferentie. Het is de tweede topontmoeting tussen de twee staatshoofden. De eerste historische top vond in juni plaats in Singapore.

Alvorens de top was afgesprongen werd Kim gevraagd of hij bereid was om zijn kernwapens op te geven. “Als ik niet bereid ben om dat te doen, zou ik hier nu niet zijn”, antwoordde Kim.