De Britse islamkritische activist Tommy Robinson is van Facebook en Instagram verbannen. Volgens de internetreus Facebook, die ook Instagram beheert, zou Robinson opgeroepen hebben tot geweld tegen moslims, wat Robinson ontkent. Volgens hem vormt ‘Panodrama’, een documentaire waarin hij de Britse staatsomroep BBC beschuldigt van ‘framing’, de aanleiding van de verbanning. 

Facebook heeft de islamkritische activist Tommy Robinson van Facebook en Instagram verbannen. Volgens het bedrijs heeft Robinson “herhaaldelijk de Facebook-normen verbroken, en daarbij materiaal geplaatst dat dat ontmenselijkende taal gebruikt en oproept tot geweld tegen moslims. Hij heeft zich ook gedragen op een manier die ons beleid rond georganiseerde haat schendt”. De pagina van Robinson had zo’n miljoen ‘likes’.

‘Panodrama’

“De redenen die zij hebben gegeven zijn gewoon complete leugens. Ze zeggen dat ik heb aangezet tot geweld en dat ik openlijk heb opgeroepen tot geweld tegen moslims, dat is gewoon een leugen. Als dat het geval was, dan konden ze bewijzen tonen van berichten waar ik dat gezegd had”, zegt Robinson tegen de rechtse nieuwssite Breitbart.

Volgens Robinson vormt ‘Panodrama’ – een documentaire die hij maakte over de Britse staatsomroep BBC – de aanleiding. In de documentaire beschuldigd hij de omroep van wanpraktijken. Zo wordt onder meer beweerd dat de linkse activistische organisatie ‘Hope not Hate’ samenwerkt met het documentaireprogramma Panorama om een zogenaamde “Tommy Takedown” te creëren.

In de documentaire wordt onder meer beweerd dat Lucy Brown, een vroegere medewerkster van Robinson, werd benaderd door ‘Hope not Hate’ om samen te werken met Panorama. Ook zou het BBC-programma proberen Robinson van intimidatie en seksueel wangedrag te beschuldigen. Tevens wordt BBC-documentairemaker John Sweeney in de documentaire  geconfronteerd met undercoverbeelden waarin hij racistische uitspraken doet.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Reactie BBC

De BBC zegt dat het “elke suggestie dat onze journalistiek ‘vervalst’ of bevooroordeeld is, ten stelligste afwijst”. Maar, zo laat de omroep weten: “Sommige van de beelden die zijn vrijgegeven werden opgenomen zonder onze kennis tijdens dit onderzoek en John Sweeney maakte een aantal beledigende en ongepaste opmerkingen, waarvoor hij zich verontschuldigt.”

Robinson werd in mei 2018 reeds van Twitter verwijderd. In november van dat jaar werd hij ook geblokkeerd door Paypal. Robinson kondigde aan dat hij voortaan zijn aanhangers zal proberen te bereiken via een eigen ‘app’.