Net als België kampt ook Oostenrijk met het vraagstuk van de IS-strijders die zich nog in het Midden-Oosten bevinden. De rechtsnationalistische minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (FPÖ) wil alles in het werk stellen om de “tikkende tijdbommen” uit Oostenrijk weg te houden. Dat zegt de minister in een interview met Kronen Zeitung. Hij hoopt in samenwerking met de VN en andere EU-landen een internationaal tribunaal in de regio op te zetten.

Zowat alle West-Europese landen worden op dit moment geconfronteerd met het vraagstuk over wat te doen met hun onderdanen die zich aansloten bij de Islamitische Staat en op dit moment worden vastgehouden in Syrië of Irak. Zo ook in Oostenrijk, daar zou het gaan om zo’n 30 tot 60 Oostenrijkse IS-strijders die zich nog in het Midden-Oosten bevinden.

“Onaanvaardbaar om deze tikkende tijdbommen terug te nemen”

De rechtsnationalistische minister van Buitenlandse Zaken Herbert Kickl (FPÖ) is alvast niet te spreken over een mogelijke terugkeer. “Ze zijn er vrijwillig naartoe gegaan, vechten dan maandenlang voor een terroristische organisatie, worden neergeschoten en willen dan terugkeren naar het gezondheidssysteem van een staat die ze willen vernietigen”, zegt Kickl in een interview met Kronen Zeitung.

“De bescherming van onze eigen bevolking heeft de hoogste prioriteit. Het is daarom onaanvaardbaar om deze tikkende tijdbommen terug te nemen”, klinkt het. “We hebben zelf al voldoende van dergelijke probleemgevallen in het land.”

Internationaal tribunaal in Midden-Oosten

Kickl kijkt naar de andere EU-landen en wil – net zoals in België werd voorgesteld – een internationaal tribunaal in de regio, met betrokkenheid van de Verenigde Naties en de Europese Unie. Hij hoopt daarmee in een klap te vermijden dat Irak en Syrië de doodstraf uitspreken.

“Het is zinvol om dit te bundelen, we hebben de kennis van de getuigen ter plaatse en alle informatie over het slagveld die nodig is voor deze strafprocessen”, zegt Kickl. “Mijn standpunt is duidelijk: we moeten nu het risico voor onze bevolking minimaliseren. Wie van de voorstanders van het terughalen [van de IS-strijders] zal de verantwoordelijkheid nemen als een van deze tikkende tijdbommen ontploft?”

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken wil daarenboven dat ook de vrouwen van IS-strijders in de regio berecht worden. “Deze mensen gingen vrijwillig naar een oorlogsgebied tegen alle expliciete waarschuwingen. En de terroristen zouden niet zoveel hoofden hebben kunnen afsnijden, als zij niet voor hen hadden gekookt”, klinkt het.

Als er dan nog IS-aanhangers de weg terugvinden naar Oostenrijk, vindt Kickl dat ze ook na het uitzitten van hun straf opgevolgd moeten worden zoals bij “gevaarlijke recidivisten” gebeurt.