Eergisteren organiseerden de vakbonden een nieuwe nationale stakingDe reden? Het moeizame overleg met de werkgevers en meer concreet de “magere loonmarge”. Naast verschillende incidenten, zo reed een chauffeur in een paniekreactie op een stakerspiket, krijgen de vakbondsacties ook een economisch staartje. Autofabrikant Tesla zal tijdelijk zelf de eindafwerking van hun Model 3 verzorgen. Als gevolg hiervan kregen volgens BELGA zo’n honderd tijdelijke werknemers bij International Car Operators te horen dat ze niet meer moeten komen opdagen. 

Grote blijdschap vorige week: Tesla koos voor Zeebrugge als Europese invoerhub. International Car Operators (ICO) zou normaliter de eindafwerking van de elektrische wagens mogen verzorgen en wierf daarvoor zo’n honderd tijdelijke werknemers aan. Echter, volgens de gespecialiseerde nieuwssite Flows, besliste topman Elon Musk vorige week om het leveringsproces te versnellen en de eindafwerking door ICO over te slaan.

Hoewel de elektrische wagens nog wel bij ICO aankomen, zullen ze sneller naar de aflevercentra worden getransporteerd. Deze beslissing, waardoor zo’n honderd tijdelijke werknemers te horen kregen dat ze niet meer moeten komen opdagen, werd beïnvloed door de nationale staking. Immers, deze resulteert in een extra vertraging, iets wat Tesla momenteel kan missen als kiespijn. De stakingsdag heeft niet geholpen, klinkt het bij een goed geplaatste bron.

Wederom stakingshinder

Vandaag vinden er wederom vakbondsacties plaats. Zo staakt De Lijn in Vlaams-Brabant. De reden? Een te hoge werkdruk. “Enkel en alleen in Leuven zijn er 30 buschauffeurs tekort”, laat een Leuvense buschauffeur in Het Laatste Nieuws optekenen. “De directie weigert zo goed als alle aanvragen voor verlof. Nochtans was er een afspraak dat geweigerd verlof van 2018 alsnog opgenomen kon worden in 2019 maar ook die overeenkomst houdt geen stand”, klinkt het.

Het gevolg van de stakingsacties? Ruim een derde van de ritten in Vlaams-Brabant werd geschrapt. “Iets meer dan 60 procent van de vroege ochtendritten is uitgereden”, klinkt het bij De Lijn.