Er zouden zo’n 2.000 burgers vastzitten in het kleine gebiedje die terreurgroep IS nog controleert in Syrië. De radicale islamisten blokkeren in het dorp Baghouz de straten zodat die mensen niet kunnen vluchten. Dat vertelt een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en brengen onder meer persagentschappen ANP en TRT. CNN rapporteert dan weer dat zo’n 1.000 IS-strijders zijn gevlucht naar Irak.

SDF, de coalitie van Arabische en vooral Koerdische strijdkrachten die steun geniet van de VS, leveren een laatste strijd met IS in het oosten van Syrië, nabij de Iraakse grens en het het dorp Baghouz. De jihadisten controleren nog slechts een fractie van het eens omvangrijke zelfverklaarde kalifaat. Op dit klein gebied gebruikt IS nu burgers als menselijke schilden. “Burgers die zijn ontsnapt, rapporteren dat IS ze gebruikt als menselijke schilden”, zo vertelt namelijk Amerikaans persofficier Sean Ryan.

Zo’n 2.000 burgers zouden worden verhinderd om Baghouz te verlaten, een dorp in de oostelijke Deir ez-Zor-provincie in Syrië. De straten zouden zijn geblokkeerd om hun doorgang te voorkomen, hierbij een corridor afsluitend waardoor zo’n 40.000 inwoners konden vluchten sinds december.

CNN stelt dan weer dat 1.000 IS-strijders met behulp van tunnels naar Irak zijn gevlucht. De Amerikaanse zender baseert zich hiervoor op niet nader genoemde Amerikaanse militaire bronnen. De jihadisten zouden zo’n 200 miljoen dollar (circa 177 miljoen euro) met zich mee hebben.

Lees ook:

Slotoffensief Syrië: “IS doodde 2 Belgische deserteurs”