Elin Ersson, de Zweedse studente die de repatriëringsvlucht van een veroordeelde Afghaanse crimineel verhinderde, komt er vanaf met een boete van 286 euro. Dat heeft de rechtbank in Göteborg maandag beslist.

Elin Ersson, de 21-jarige Zweedse sociologiestudente die op 23 juli 2018 een repatriëringsvlucht van een Afghaanse asielzoeker verhinderde, is schuldig bevonden aan het overtreden van veiligheidsvoorschriften van de luchtvaart. De rechtbank van Göteborg legde haar een boete op van 3.000 Zweedse krona, oftewel 286 euro.

Actie bejubeld in internationale pers

Ersson, die begin begin februari terecht stond in Göteborg, maakte deel uit van een groep opengrenzenactivisten. Zij ontdekten dat een Afghaanse man uitgezet zou worden, waarop Ersson het vertrek van het vliegtuig verhinderde. Ersson zond de actie live uit op Facebook. De video ging viraal en werd gretig gedeeld door de internationale pers.

De Afghaan in kwestie bleek echter niet op de vlucht te zitten. Een andere Afghaan die gedeporteerd zou worden was wel aanwezig op de vlucht. Beide Afghanen zijn sindsdien alsnog het land uitgewezen.

Afghaan bleek veroordeelde geweldenaar

Hoewel de actie al snel in de internationale pers bejubeld werd, bleek Bismallah S. – de Afghaan wiens deportatie verhinderd werd – verre van onschuldig. Hij werd eerder veroordeeld vanwege mishandeling van zijn vrouw en hun twee kinderen.

De man werd hiervoor nog veroordeeld tot negen maanden cel vanwege drie gevallen van mishandeling van zijn vrouw en hun twee kinderen. De man zou niet zelden gewelddadig hebben gehandeld. Zo zou hij zijn twee minderjarige dochters hebben geslagen omdat zij de televisie niet wilden afzetten. Volgens de Zweedse media zouden die gewelddaden echter niet de reden voor de uitzetting zijn geweest. Dat bleken andere feiten te zijn, waarvoor hij veroordeeld werd tot 2 jaar cel.

ADVERTENTIE