Vandaag organiseren de vakbonden een nationale staking tegen de “magere loonmarge”Meer concreet vinden de vakbonden een stijging van 0,8 procent van de lonen onvoldoende. Leden van ‘Students for Climate’ kwamen vandaag de vakbondsmilitanten een hart onder de riem steken. “De echte vervuilers zijn ook de grote bedrijven, niet de kleine mensen, daarom moeten we elkaar steunen”, stelt een lid van ‘Students for Climate’ tegenover De Morgen.

Hoewel de ecologische beweging in principe haaks lijkt te staan op de vakbondseisen – zo hebben ecologische taksen een negatieve weerslag op de koopkracht – verbroederden vandaag in Luik, Gent en Brussel enkele leden van ‘Students for Climate’ met de aanwezige vakbondsmilitanten. “Er wordt altijd gezegd dat de gele hesjes en de groene hesjes tegengestelde doelen hebben, omdat ze in Frankrijk op straat komen tegen een koolstoftaks, maar dat klopt niet. Eigenlijk hebben we vandaag allemaal solidariteit nodig, alleen zo kunnen we stappen vooruit zetten naar de toekomst toe”, stelt een stakende onderzoeker van de faculteit Politieke Wetenschappen tegenover De Morgen.

Een student van ‘Students for Climate’ was dan weer geïnteresseerd in de beweegredenen van de stakers en hun arbeidsomstandigheden. Zelf is hij vandaag actief omdat hij gelooft dat “sociale rechtvaardigheid en acties voor het klimaat hand in hand gaan”. “De echte vervuilers zijn ook de grote bedrijven, niet de kleine mensen, daarom moeten we elkaar steunen”, klinkt het.

Voka: Staking kost half miljard

Tot dusver werd de nationale staking ontsierd door enkele incidenten. Zo reed in Houthalen-Helchteren een bedrijfsleider op een vakbondsmilitant in. Één man werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. Eerder vandaag reed in Gent eveneens een voertuig in op een stakerspost. Volgens de krant De Morgen gedroeg de bestuurder zich agressief en raakten er twee stakers gewond. Het verschillen van mening is een essentieel onderdeel van een democratische samenleving. Geweld ten aanzien van andersdenkenden is totaal onaanvaardbaar, in welke richting dan ook”, reageert minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) op Twitter

Naast de incidenten is de staking volgens werkgeversorganisatie VOKA een kostelijke gebeurtenis. “De vakbonden schieten zichzelf in de voet. Hierdoor gaat er welvaart verloren, is er geen akkoord over een loonsverhoging van 4,6 procent en worden de laagste uitkeringen niet aangepast. Een akkoord vind je niet op straat, maar rond de tafel”, klinkt het in een persbericht. Hoewel de economische schade van een nationale staking volgens de werkgeversorganisatie moeilijk exact valt te begroten, kost deze volgens VOKA Vlaanderen minstens een half miljard euro.

ADVERTENTIE