Meer dan de helft van de Vlamingen, zo’n 55 procent, staat niet achter het concept ‘spijbelen voor het klimaat’. In Wallonië en Brussel daarentegen is er volgens een peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir meer steun voor de klimaatspijbelaars. Zo’n 62 procent van de Brusselaars en 61 procent van de Walen schaart zich achter de beweging van Anuna De Wever en co. 

‘Youth For Climate’ of spijbelen voor het klimaat, een initiatief van Anuna De Wever (17), kan al verschillende weken op heel wat (positieve) media-aandacht rekenen. Onlogisch is dit echter geenszins. De jongerenbeweging kon al verschillende malen duizenden jongeren op de been brengen. Deze week zou zelfs Greta Thunberg, het Zweedse 16-jarig meisje dat op 20 augustus 2018 als eerste met een ‘klimaatstaking’ begon, naar Brussel komen.

Meerderheid Vlamingen niet gewonnen voor staking

Ondanks de positieve aandacht voor ‘Youth For Climate’, kan zo’n 55 procent van de Vlamingen de klimaatacties niet smaken. Deze cijfers vertonen evenwel een verband met de politieke voorkeur van de respondenten. Zo kan men volgens een VTM NIEUWS-peiling de ferventste tegenstanders bij het Vlaams Belang (76 procent) vinden. Ook de kiezers van de ‘Zweedse’ partijen hebben hun vragen bij de klimaatspijbelaars. Zo is 68 procent van de CD&V-kiezers, 65 procent van de N-VA-kiezers en 60 procent van de Open Vld-kiezers tegen het concept ‘spijbelen voor het klimaat’. Opmerkelijk: de jongerenvoorzitters van Open Vld en CD&V steunen wél Youth For Climate op sociale media.

Bij de achterban van de linkse partijen valt het tegenovergestelde waar te nemen. Zo’n 84 procent van de Groen-kiezers, 57 procent van de sp.a-kiezers en 56 procent van de PVDA-kiezers steunt de beweging van Anuna De Wever en co.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Ook dit thema communautair: meer steun in Franstalig België

Spijbelen voor het klimaat is in (overwegend) Franstalig België merkbaar populairder dan in Vlaanderen. Liefst 61 van de Walen en 62 procent van de ondervraagde Brusselaars schaart zich achter de klimaatspijbelaars. Opmerkelijk: alleen bij DéFI (52 procent) en Parti Populaire (60 procent) is een meerderheid van de kiezers tegen de spijbelacties. Bij Ecolo (86 procent), PS (60 procent), MR (53 procent), cdH (65 procent) en PTB (65 procent) is men dan weer wel gewonnen voor de acties van ‘Youth For Climate’.