Een zelfmoordaanslag in Kasjmir waarbij 44 Indiase paramilitaire politieagenten omkwamen – de dodelijkste aanval in decennia – zorgt voor spanning tussen India en Pakistan. De Indiase regering belooft “een passend antwoord” en wordt gesteund door de Verenigde Staten.

Donderdag zijn bij een zelfmoordaanslag in Kasjmir 44 Indiase paramilitaire politieagenten omgekomen. Een bomauto ramde een konvooi van de politie. Het is een van de dodelijkste aanvallen van de afgelopen decennia in de betwiste regio. De Pakistaanse groepering Jaish-e-Mohammed (JeM) heeft de aanval opgeëist.

“Passend antwoord”

De Indiase regering beschuldigt Pakistan ervan groeperingen zoals JeM ongestraft te laten functioneren in Pakistan en zelfs te steunen. Volgens India is er zelfs “onweerlegbaar bewijsmateriaal” van Pakistaanse betrokkenheid. “Wij zullen een passend antwoord geven, wij staan het niet toe dat onze buur ons destabiliseert”, zegt de Indiase premier Narendra Modi (BJP).

John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de VS, heeft zijn Indiase collega steun beloofd in de zaak. In een verklaring eisen de VS dat Pakistan “onmiddellijk de steun en toevlucht aan alle terreurgroepen op zijn grondgebied stopzet”.

In dezelfde verklaring wordt gezegd dat de aanval het besluit van de VS, om met India samen te werken tegen het terrorisme, versterkt. Pakistan ontkent de aantijgingen. Islamabad beweert dat het enkel morele en diplomatieke steun geeft aan het volk van Kasjmir in hun strijd voor zelfbeschikking.

Kasjmirconflict

Het conflict rond de noordelijke bergregio Kasjmir zorgt sinds de Indiase en Pakistaanse onafhankelijkheid voor vijandigheid tussen de twee landen. Het gebied, met een moslimmeerderheid, wordt door beide landen opgeëist. In de afgelopen 70 jaar zijn verschillende oorlogen uitgevochten over het gebied.

ADVERTENTIE