Spanje krijgt vervroegde verkiezingen. De linkse minderheidsregering van premier Pedro Sanchez (PSOE) was gevallen nadat de Catalanen hun gedoogsteun introkken.

De Spaanse premier Pedro Sanchez (PSOE) heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven. De verkiezingen zullen plaatsvinden op 28 april. De linkse minderheidsregering van Sanchez was afhankelijk van gedoogsteun van kleine en regionale partijen.

Catalanen trekken steun in

De Catalanen, die eerder steun leverden aan de regering, hadden tegen de begroting van 2019 gestemd omdat Sanchez hen onvoldoende garanties gaf rond de Catalaanse onafhankelijkheid of de mogelijkheid tot een nieuw referendum.

Volgens de meest recente peilingen haalt geen enkele partij een volstrekte meerderheid. Een van de meest waarschijnlijke scenario’s lijkt een coalitieregering tussen de centrumrechtse Partido Popular (PP), Ciudadanos en het rechtsnationalistische Vox.