Sirajeddine E. M., de ‘snapchat-jihadi’ wiens gsm werd gekraakt eerder deze maand door het hackerscollectief ‘Ghost Squad Hackers’, heeft een klacht ingediend wegens hacking en schending van zijn privacy. Dat bevestigt het parket van Antwerpen aan onze redactie. Uit de hack bleek hoe de islamist in kwestie, die in 2015 werd verhinderd om een aanslag te plegen in Antwerpen, nog steeds contacten onderhoudt met andere IS’ers en onder meer gaat paintballen met zijn ‘collega’s’.

Eerder deze week werd bekend dat een collectief van hackers Telegram-chatgroepen van IS-jihadisten infiltreerde. Vervolgens kon de groep door middel van ‘phishing’ maar liefst 30 gsm’s van jihadisten binnendringen. Eén van hen, Sirajeddine E. M. (19), was de jonge moslim uit Antwerpen die enkele jaren geleden werd opgepakt omwille van het plannen van een aanslag op Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) of het Centraal Station in Antwerpen; dat stond nog niet vast. Hiervoor probeerde hij nog naar Syrië te trekken om met IS mee te vechten, maar ook dit opzet faalde. Hij werd nooit veroordeeld omdat hij minderjarig was op het moment van de feiten.

Uit de hack blijkt echter dat de jongeman verre van ‘gederadicaliseerd’ is. Hij houdt nog steeds contact met andere IS’ers en tussen allerlei jihadistische en islamistische bestanden werd op zijn gsm onder meer een recente IS-video aangetroffen. Hierin wordt getoond hoe je best iemand onthoofdt en hoe je explosieven maakt. Maar volgens Sirajeddine E. M. betreft het echte misdrijf echter deze tegen zijn persoon. Hij diende klacht in wegens hacking. Dat bevestigt het parket van Antwerpen en “dit zal uiteraard onderzocht worden”. Of er nog klachten zijn ingediend naar aanleiding van de hack, kon niet gezegd worden: “Meer informatie is daar op dit moment niet over”.

Onderzoek ingesteld naar vernieuwde IS-activiteiten in België?

Op basis van de datadump kwam allerlei informatie naar boven over de IS-‘gemeenschap’ in België. Zo zouden de IS-aanhangers geregeld samenkomen en onder meer oefensessies met paintball-wapens organiseren. Bij het parket van Mechelen was men donderdag nog niet geïnformeerd over de hack en de recente activiteiten van E. M. en zijn kameraden. “Wij zijn in ieder geval nog niet op de hoogte gebracht door het federaal parket (bevoegd voor terreurmisdrijven, red.)”, aldus woordvoerster Nele Poelmans. Bij het federaal parket kon de woordvoerder dan weer “geen informatie geven over het al dan niet bestaan van een onderzoek.”

'Snapchat-jihadi' dient klacht in na hacking
Foto: Te vinden in datadump Ghost Hackers Squad. Sirajeddine E. M. en zijn IS-makkers tijdens ‘een dagje uit’.

Bij de Pringles-fabriek in Mechelen, alwaar Sirajeddine E. M. voor een periode van 10 weken werkte, stelt men dat E. M. “naar aanleiding van zijn eerdere prestaties in onze fabriek, […] niet meer bij ons tewerkgesteld [zal] worden”, zo reageert het snackbedrijf in een schriftelijke reactie aan SCEPTR. Maar “wij bekijken regelmatig met onze externe leveranciers het aanwervingsproces dat gehanteerd wordt, en zullen dat ook blijven doen”. Bij Manpower, het interimkantoor dat Sirajeddine E. M. aanstelde bij Pringles, wenste niet te reageren “omwille van GDPR-wetgeving”.

Sirajeddine E. M. werd nooit veroordeeld gezien zijn minderjarige leeftijd, maar door zijn arrestatie in 2015 kwamen er al snel andere islamitische jongemannen in het vizier. Deze jongeren hadden drie intenties. “Ofwel zouden ze naar Syrië vertrekken, ofwel zouden ze een aanslag plegen in het Centraal Station in Antwerpen ofwel zouden ze politicus Filip Dewinter ontvoeren en vermoorden”, zo klonk het op de zitting in november 2017. De negentienjarige Naim R. – ook uit Mechelen – kreeg hierna vijf jaar cel met uitstel. Ook kompanen Driss C. (34) uit Den Haag en Ziani A. (21) kregen diezelfde straf. Hun ronselaars Yussuf E.G. (29) en Youssef I. (34) werden echter strenger gestraft: Tien jaar effectief.

Lees ook: 

Betrapt: 30 GSM’s van jihadisten gehackt