Mogi Bayat, de voetbalmakelaar die als spil wordt gezien in het grote corruptieschandaal in de Belgische voetbalwereld, slaat terug. Omdat Anderlecht eerst transparantie wil, weigert men Bayats openstaande commissies uit te betalen. Maar Bayat heeft in dit kader dat geld op de RSCA-rekeningen laten blokkeren door zijn vennootschap. Dat brengt Het Nieuwsblad. De Brusselse voetbalclub reageert verontwaardigd en stelt zich burgerlijke partij in de ‘Propere Handen’-zaak.

Onder het vorige bestuur was Bayat een belangrijke partner voor RSCA. De makelaar regelde heel wat miljoenentransfers voor de club. Bayat moest hiervoor nog flink wat commissiegeld verkrijgen en Anderlecht betaalde dit door middel van een afbetalingsplan. Maar na het ingaan van operatie ‘Propere Handen’ stopte Anderlecht met het betalen van deze schijven. Dit omdat men eerst klare wijn wilde geschonken worden. Bayat pikt dit echter niet.

Anderlecht blijft niet bij pakken zitten en trekt ook naar rechter

Nochtans werd Bayat behandeld zoals iedereen door RSCA. De club stuurde in november brieven naar alle makelaars: Ze zouden pas opnieuw betaald worden als alle transacties transparant werden gemaakt. De meeste zaakwaarnemers stemden hiermee in en worden alweer betaald, zo schermt Anderlecht, maar Bayat wilde geen open kaart spelen. In de plaats hiervan liet Bayat via zijn vennootschap beslag leggen op zijn tegoeden. “Dat wil zeggen dat hij de som waarop hij meent recht te hebben, liet blokkeren op de RSCA-rekeningen”, zo schrijft Het Nieuwsblad.

RSCA is verontwaardigd over de gang van zaken en liet dinsdag weten om zich ook burgerlijke partij te stellen in de zaak Propere Handen. “Bij makelaar Mogi Bayat bestaan er, wegens gebrek aan transparantie, twijfels rond sommige transfers die hij uitvoerde als mandataris van RSC Anderlecht. De club heeft dit aan Bayat gecommuniceerd […]”, zo schrijft de eersteklasser in een persmededeling. “De club is dan ook verontwaardigd en betreurt dat makelaar Mogi Bayat vandaag een beslag legde op de tegoeden van RSC Anderlecht. De club zal echter niet afstappen van haar procedure en geen betalingen uitvoeren totdat er volledige duidelijkheid is. Daarnaast heeft de club geen andere keuze dan haar rechten via de rechtbank te verdedigen.”

Door zich burgerlijk partij te stellen zal Anderlecht het onderzoeksdossier kunnen inkijken en een schadeloosstelling kunnen eisen. De voetbalbond en KFCO Beerschot Wilrijk gingen RSCA reeds voor.

“Gigantische bom”

“Een gigantische bom onder de voetbalwereld”, zo beschreef men het grote onderzoek – genaamd ‘Propere Handen – naar de Belgische voetbalwereld in oktober. Toen werd duidelijk dat tientallen huiszoekingen werden verricht bij allerlei verdachten in een zaak naar corruptie in de voetbalwereld. Het gaat onder meer om witwaspraktijken, fraude, maar ook om ‘matchfixing’. Bij matchfixing probeert men de uitslagen van de voetbalwedstrijden te manipuleren om zo bijvoorbeeld gokopbrengsten te verzekeren.

Lees ook:

Advocaten voetbalfraude-verdachten vallen spijtoptantregeling aan

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Ducarme met voetbal-billen bloot: “Federale regering niet bevoegd”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE