De onderzoekscommissie van de Amerikaanse senaat, bestaande uit vertegenwoordigers van beide partijen, heeft na twee jaar en 200 interviews geen enkel bewijs kunnen vinden voor de vermeende samenwerking tussen het Kremlin en het campagneteam van president Donald Trump. Dat blijkt uit het laatste rapport van de commissie. 

Richard Burr (Rep.), de voorzitter van de onderzoekscommissie, verklaarde dat het werk van de commissie erop zit. Aangezien iedere steen al werd omgedraaid kunnen er geen nieuwe vragen meer worden gesteld. “Als we nu een finaal rapport schrijven op basis van de feiten die we hebben verzameld is er gewoon niets dat wijst op een samenwerking tussen het campagneteam van Trump en Rusland“, klinkt het. Enkel het opduiken van nieuwe feiten zou dit nog kunnen veranderen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

De Democraten nuanceerden echter de woorden van Burr. Hoewel ze de uitspraken van de voorzitter niet betwisten, missen ze context. “We gingen nooit een contract in bloed ondertekend vinden waarin stond ‘He, Vlad, we gaan samenwerken‘”, aldus een Democratische medewerker. Volgens hen zal het finale rapport nog zo’n 7 maanden op zich laten wachten. Ook over de conclusie van het rapport willen de Democraten zich nog niet uitspreken. Wel wijzen ze op contacten tussen enerzijds de entourage van Trump en anderzijds Russische onderdanen. Daaruit zou volgens hen de bereidheid tot samenwerking blijken.

Tevreden Trump

Trump verspreidde het nieuws al via Twitter. Ook deelde de president een tik(je) uit naar de eerder progressieve televisiezender MSNBC. “Danku MSNBC”, klonkt het.

Wat heeft Mueller nog?

Tegenstanders van Trump vestigen nu hun hoop op het speciale onderzoeksteam van Robert Mueller. Tot op heden kon de speciale aanklager, met betrekking tot de persoon van de president, evenwel nog niets vinden. Wel heeft hij personen uit de entourage van Trump het vuur aan de schenen kunnen leggen. Ook hij zou naar verluidt zijn onderzoek aan het afronden zijn. De voormalige advocaat van Trump, John Dowdklonk niet al te positief over het werk van de bijzondere aanklager. “Tijdsverspilling” en “een van de grootste vormen van bedrog die Amerika ooit gekend heeft”, verklaarde hij.

Vorig jaar kwamen de republikeinen in het Huis al tot een soortgelijke conclusie: van samenwerking was geen sprake. De Democraten evenwel waren hier ontevreden mee en vonden het resultaat partijdig. Nu willen de Democraten het onderzoek uitbreiden naar de invloed van iedere buitenlandse actor. Ook willen ze het (vermeend) zwijggeld dat betaald werd aan verschillende vrouwen onder de loep nemen. Ter rechterzijde versterkt dit het beeld dat de onderzoeken in de eerste plaats een beschadigingsoperatie uitmaken.