Enkele scholieren uit een school in Genk staken omdat ze van de school verplicht moeten spijbelen voor het klimaat. Indien de leerlingen niet meebetogen, krijgen ze een sanctie. “We kregen gisteren ineens te horen dat we mee moeten betogen. Maar als je betoogt, doe je dat omdat je achter de eisen staat. Niet omdat je verplicht wordt”, klinkt het aan Het Belang van Limburg.

Het is donderdag vandaag, en u weet inmiddels wat dat betekent. Naar goede gewoonte trekken scholieren dan massaal naar Brussel in plaats van naar school, om er te gaan ‘spijbelen voor het klimaat’. Sommige scholieren worden door de school zelfs verplicht om spijbelen en te gaan betogen, ook al zouden ze liever gewoon naar school gaan.

Niet spijbelen = spijbelen

Leerlingen van het Genkse Atlas College en het Lyceum kregen een brief met de mededeling dat niet spijbelen voor het klimaat zal beschouwd worden als… spijbelen en ze bijgevolg een sanctie kunnen verwachten. “Indien de leerling zich niet aanmeldt op beide momenten of zich niet aan de afgesproken route houdt, dan wordt dit als spijbelen beschouwd (en volgt er een sanctie)”, zo staat te lezen in de brief.

Maar verschillende leerlingen willen graag gewoon naar school gaan, in plaats van te gaan klimaatspijbelen. “We kregen gisteren ineens te horen dat we mee moeten betogen. Maar als je betoogt, doe je dat omdat je achter de eisen staat. Niet omdat je verplicht wordt”, aldus Noah Vanden Boer (17), leerling op het Atlascollege, aan Het Belang van Limburg.

De leerlingen organiseren daarom een tegenactie. “Wij staken tégen de betoging. Maar het is ludiek bedoeld, we doen geen oproep op school.” 

In een reactie laat de directie van de school weten dat de actie van de leerlingen op geen begrip kan rekenen, en dat ze zullen gesanctioneerd worden als spijbelaars. “De klimaatmars is een schoolactiviteit, net als een sportdag of een culturele uitstap. Het past perfect binnen ons leerplan. Als de leerlingen niet mee willen en een goede reden hebben, mogen ze wél op school blijven.”