De knoop is doorgehakt. Voormalig Vlaams minister Joke Schauvliege zal voor CD&V de lijst trekken voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen. Na haar ontslag uit de Vlaamse regering begin februari, was er twijfel of dat wel een goed idee zou zijn, maar nu is de beslissing dus gevallen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Haar lijsttrekkerschap was al maanden het plan. Maar na haar blunder en plotse ontslag als Vlaams minister begin deze maand, was het niet duidelijk of daar nog wel genoeg draagvlak voor was.”De vraag was vooral of Joke het zelf nog zag zitten”, klinkt het binnen CD&V. “Want de klap die ze kreeg, is nog niet helemaal verwerkt.”

Na twee weken bezinning komt Schauvliege nu terug boven water. Ze maakte haar keuze om de lijst te trekken bekend aan een aantal vertrouwelingen binnen de christendemocraten. Voor de partij is het een opluchting. Men wou graag een vrouw om die lijst te trekken en naast Schauvliege waren er weinig opties. Maandagavond zal de Oost-Vlaamse afdeling de beslissing naar alle waarschijnlijkheid bekrachtigen. Als dan ook de goedkeuring van het partijbureau volgt, is Joke Schauvliege weer helemaal terug.

Exit Schauvliege

Schauvliege (CD&V) nam begin februari ontslag als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw nadat bleek dat ze gelogen had over Staatsveiligheid. Die zou volgens haar gezegd hebben dat de klimaatprotesten een wraakactie waren voor de betogingen van landbouwbewegingen, 15 jaar geleden. Dat verklaarde ze in een toespraak tegenover het Algemeen Boerensyndicaat. Maar Staatsveiligheid ontkende en Schauvliege vertrok uit de Vlaamse regering. CD&V-fractieleider in het Vlaams ParlementKoen Van den Heuvel, volgde haar op.