Dé kop van jut in de klimaatbetogingen en manifestaties van de ‘klimaatspijbelaars’, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V), ligt nu dubbel en dik onder vuur. In een toespraak op de nationale nieuwjaarsreceptie van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) zei ze zaterdag dat er een netwerk zit achter de klimaatacties, met de bedoeling om haarzelf te viseren en neer te halen. Dat brengt De Tijd. Inmiddels nuanceerde Schauvliege haar uitspraken, maar tal van organisaties en partijen zoals Groen hebben nu de jacht geopend op de Natuurminister. “Hoe ernstig kunnen wij minister Schauvliege nog nemen eigenlijk?” 

Zaterdag gaf Schauvliege een nieuwjaarstoespraak voor het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS), een organisatie die de belangen van de landbouwers verdedigt. Hierin zei de CD&V-ministers dat de klimaatbetogingen wel eens doorgestoken kaart zouden kunnen zijn. Immers, bij het begin van deze legislatuur zouden natuurbewegingen haar hebben bedreigd met een ‘offensief’. Dit als wraak voor hoe de CD&V en de verbonden boerenorganisaties de loopbaan van Vlaams oud-minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev/Groen) hebben gebroken met betogingen net voor de verkiezingen in mei 2003.

Schauvliege zaterdag: “Veel mensen die mee betogen, beseffen niet dat ze mee onderdeel zijn van een systeem dat is opgezet”

“Ze hebben nog niet verwerkt wat er destijds is gebeurd, toen Vera Dua minister was. Ik heb toen nog meegelopen in de grote betogingen van de landbouworganisaties, die haar zwaar zijn aangerekend en haar carrière hebben geschaad”, zo vertelde minister Schauvliege zaterdag en liet ze De Tijd optekenen. “Een aantal natuurorganisaties hebben mij in het begin van mijn legislatuur, 3,5 jaar geleden gezegd: ‘Wacht maar, onze wraak zal zoet zijn. Wij zullen ook betogingen doen, maar in de andere richting’. Wat er de voorbije weken in scène gezet is rond klimaat en wat er allemaal gebeurt… Dat is die omgekeerde beweging. Veel mensen beseffen dat niet. Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel de zondagse betogingen als de klimaatspijbelaars op donderdag.”

De minister zou hier rond zelf bevestiging hebben gekregen vanuit Staatsveiligheid. “Veel mensen die mee betogen, beseffen niet dat ze mee onderdeel zijn van een systeem dat is opgezet. Ik kan u garanderen dat ik geen spoken zie, maar dat er meer achter zit dan een spontane solidariteitsactie voor ons klimaat.”

Maar wanneer maandag de uitspraken in het daglicht kwamen, volgden fikse reacties. Via Twitter zou Schauvliege nog zeggen dat ze zich “in het vuur van mijn betoog inderdaad te fors en fout uitgedrukt [heeft] over de staatsveiligheid”, maar deze ochtend zei de minister via Radio 1 dat hoewel ze een fout heeft gemaakt, ze niet “het gevoel [heeft] gelogen” te hebbenMaar ook: “Ik heb geen rechtstreeks contact gehad met de Staatsveiligheid. […] Ik ben ook maar een mens. Ik kan mij vergissen en vergalopperen.”

(Lees verder onder de tweet.)

‘Blowback’

De ‘blowback’ en kritiek voor Schauvliege is momenteel echter omvangrijk. Overal zijn de uitspraken en de reacties voorpaginanieuws“Hoe ernstig kunnen wij minister Schauvliege nog nemen eigenlijk?”, zo vraagt sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement Joris Vandenbroucke via Het Laatste Nieuws. “Het is pijnlijk duidelijk geworden dat we van haar niets meer hoeven te verwachten.” Groen-fractieleider in het Vlaams parlement Björn Rzoska heeft het dan weer over een “majeur politiek incident”. Dit via BELGA. “Ofwel heeft Joke Schauvliege informatie van de Staatsveiligheid gewoon te grabbel gegooid, ofwel liegt ze en maakt ze hiermee het engagement van duizenden verdacht.”

Ook het gezicht van de klimaatspijbelaars, Anuna De Wever, betreurt de uitspraken via Radio 1. “Heel vreemd dat een minister over zoiets kan liegen, waarvan ik zelf weet dat het niet waar is”, aldus de 17-jarige die vorige maand nog door het rechtsnationalistische Vlaams Belang onder vuur werd genomen wegens logistieke ondersteuning aan de ‘bosbrossers’ vanwege de socialistische ABVV-vakbond.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Wel wel wel. Wie komt daar bordjes leveren voor klimaatspijbelaars. Kinderen worden misbruikt door linkse elementen in het onderwijs en daarbuiten om aan politiek te doen.

Publiée par Tom Van Grieken sur Vendredi 25 janvier 2019

Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel de zondagse betogingen als de klimaatspijbelaars op donderdag.

Of de affaire Schauvliege ook haar politieke kop zal kosten, valt nog af te wachten, maar dat is allicht minder dan waarschijnlijk. Schauvliege behoudt namelijk naar eigen zeggen de steun van partijvoorzitter Wouter Beke. “Ik betreur, net als mijn voorzitter, wat ik heb gezegd en dat het begrepen wordt als polarisering”, klinkt het. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vertelt via BELGA dat het “goed [is] dat de minister zich hiervoor verontschuldigd heeft”.

02/02/2019 Nieuwjaarsreceptie Algemeen Boerensyndicaat Zuid-Oost-Vlaanderen – toespraak Joke Schauvliege , waarheen met de landbouw

02/02/2019 Nieuwjaarsreceptie Algemeen Boerensyndicaat Zuid-Oost-Vlaanderen – toespraak Joke Schauvliege: waarheen met de landbouw Zaterdagavond hield het ABS Zuid-Oost-Vlaanderen in OC.De Lier haar late nieuwjaarsreceptie.Als men de klimaatdiscussies van de laatste maanden hoort is het heel demotiverend voor landbouwers om steeds in het hoekje van de schuldigen te worden gedrumd.Daarom wilden ze ook wel eens van hun sprekers horen of er nog wel toekomst is voor de landbouw.Na de inleidingstoespraak van burgemeester Jurgen Soetens (bekijk/luister video https://www.facebook.com/Lierde/videos/280463829288886/ ) had ABS Agro- en Natuurconsulent Lieven De Stoppeleire het over de kansen van jonge boeren in onze streek (video https://www.facebook.com/Lierde/videos/500877653771769/ ).In deze video overloopt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege ook nog eens de uitdagingen in de sector die de vorige spreker kwam te schetsen.Onder de kernwoorden: eerlijke prijs, toegang tot grond en rechtszekerheid verwoordde ze dan haar repliek.In haar vierde thema probeerde ze een duidelijker beeld als antwoord te formuleren op de vraag waarheen we gaan met de landbouw.

Publiée par Netwerk Lierde sur Dimanche 3 février 2019