Ophef binnen de militaire inlichtingendienst ADIV: het hoofd van de dienst contraspionage wordt ervan beschuldigd vertrouwelijke informatie door te spelen aan een Russische spionne. Het botert al langer niet tussen de afdeling Inlichtingen en de afdeling Contraspionage binnen de ADIV.

Er is ophef ontstaan binnen de militaire inlichtingendienst ‘Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid’ (ADIV). Zo wordt de hoofd van de dienst ‘counter-intelligence’ (CI) ervan beschuldigd vertrouwelijke informatie door te spelen aan een Servische vrouw. De vrouw zou een Russische spionne zijn geweest.

Ruzie tussen twee afdelingen

Daarnaast zijn hogere officieren van de dienst ‘intelligence’ (I) in het najaar van 2016 twee keer naar Syrië gereisd om te onderhandelen met de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. Het is onduidelijk of toenmalige minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) daarvan op de hoogte was.

De onthullingen kaderen in een lang aanslepend conflict tussen de afdelingen I en CI. Dat werd reeds aangekaart door het Comité I, dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de werking van de ADIV. Een hervormingsplan van topman generaal Claude Vandevoorde stuit op veel weerstand. Zijn voorganger generaal Eddy Testelmans stapte vroegtijdig op nadat een uitgelekte brief interne wantoestanden aankaartte.