Vrijdag kondigde de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) aan dat de Verenigde Staten uit het ‘Intermediate-range Nuclear Forces’-verdrag (INF) met Rusland zouden stappen. Op zaterdag kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan dat Rusland hetzelfde zou doen. Het akkoord zorgde volgens velen voor het einde van de Koude Oorlog.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) liet op vrijdag via een schriftelijke verklaring weten dat de Verenigde Staten het ‘Intermediate-range Nuclear Forces’-verdrag (INF) van 1987 niet meer zullen naleven. De VS zullen zich binnen zes maanden ook volledig terugtrekken uit het verdrag indien Rusland zijn raketten, lanceertoestellen en andere apparatuur – die volgens de VS het verdrag schenden – niet vernietigt.

“Rusland ontwikkelde raketten die het verdrag schenden”

De Verenigde Staten beweren sinds 2013 dat Rusland nieuwe kruisraketten heeft ontwikkeld die het INF-verbod op raketten met een bereik tussen 500 kilometer en 5.500 kilometer schenden. Rusland heeft jarenlang het bestaan van de raketten ontkend. Recent hebben de Russen het bestaan van de raketten wel erkend. Volgens Moskou is hun bereik echter niet in strijd met de INF-limieten.

Trump zei dat, als Rusland de raketten niet vernietigde tegen augustus, de Verenigde Staten hun “eigen militaire antwoord zouden ontwikkelen en samen met de NAVO en onze andere bondgenoten en partners zullen samenwerken om Rusland elk militair voordeel van zijn onwettige gedrag te ontzeggen”. De Amerikanen benadrukken dat zij enkel het plaatsen van raketten die het de INF-limieten niet overschrijden als tegenmaatregel overwegen.

Rusland stapt ook uit verdrag

Rusland kondigde op zaterdag aan dat het eveneens uit het INF-vedrag stapt. “De Amerikaanse partners hebben verklaard dat zij hun participatie in de overeenkomst opschorten, wij zullen hetzelfde doen”, zei de Russische president Vladimir Poetin op de Russische televisie. Poetin kondigde meteen aan dat Rusland aan nieuwe raketten zal beginnen werken.

Het INF-verdrag werd in 1987 gesloten tussen de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie. Volgens het akkoord werden alle kern- en kruisraketten met een bereik tussen 500 en 5.5000 die vanop de grond werden gelanceerd vernietigd. Het akkoord zorgde volgens velen voor het einde van de Koude Oorlog.

ADVERTENTIE