In de Italiaanse hoofdstad Rome worden gedetineerden aan het werk gezet om de straten op te knappen. Burgemeester Virginia Raggi (M5S) ziet het project als een win-winsituatie. Enerzijds wordt er iets gedaan aan het ‘verval’ van de stad. Anderzijds helpen de projecten bij het rehabiliteren van de gevangenen.

De Italiaanse hoofdstad Rome zet gedetineerden aan het werk om de straten in de stad op te knappen. De gevangen van Rebibbia – een van de grootste gevangenissen van het land – werden opgeleid om asfalt te leggen en andere onderhoudswerkzaamheden uit te voeren door snelwegbeheerder ‘Autostrade per l’Italia’. De Romeinse burgemeester Virginia Raggi (M5S) en hoofd van het gevangeniswezen Francesco Basentini waren eind januari aanwezig op de start van het project in de wijk Torre Spaccata.

Win-winsituatie

De Romeinse wegen zijn zwaar aangetast door gevaarlijke kuilen en aftakeling. Volgens viceburgemeester Luca Bergamo zijn zo’n 3.300 km wegen in Rome jarenlang niet goed onderhouden. De logge bureaucratie zorgt ervoor dat de aanbestedingsprocedures voor de werken extreem lang duren.

Aanvankelijk werd voorgesteld om het leger de herstellingswerken te laten uitvoeren, maar het Italiaanse parlement stemde tegen. De uitgekozen gevangenen worden beschouwd als gevangen met een laag risico en zitten korte straffen uit.

Vorig jaar was er al een soortgelijk initiatief in de stad. Toen ruimden gedetineerden vuilnis op in de parken en tuinen in de stad. Burgemeester Raggi ziet de projecten als een win-winsituatie. Enerzijds wordt er iets gedaan aan het ‘verval’ van de stad. Anderzijds helpen de projecten bij het rehabiliteren van de gevangenen.