Brussels parlementslid Alain Destexhe verlaat de Franstalige liberalen en komt met een eigen, donkerblauw, partijpolitiek initiatief. De ideologische koers van ‘Liste Destexhe’? “Ik neem aan dat we een Franstalige N-VA zullen zijn, natuurlijk zonder het confederalisme”, citeert BELGA Destexhe

Destexhe, die door zijn rol als rechtse stokebrand de partijleiding al een tijdje ergerde, kiest voor de vlucht vooruit en komt met een eigen lijst. De reden? Frustratie over de te centristische koers. “De Waalse en Brusselse burgers herkennen zich niet meer in het huidige politieke aanbod over immigratie. De recente standpunten van de MR vertegenwoordigen centrum-rechts en klassiek rechts niet meer in Franstalig België”, klinkt het. Wat eveneens, volgens De Morgen, meespeelde is het gebrek aan een goede plaats op de lijst.

Het kantelmoment volgens de rechts-liberaal was de goedkeuring van het VN-migratiepact. Zo was Destexhe het enige Franstalige parlementslid dat tegen het VN-migratiepact stemde. Migratie zal dan ook bij ‘Liste Destexhe‘ een primordiale rol spelen. Eerder, bij zijn boekvoorstelling, gaf hij al een schot voor de boeg: geen Conventie van Genève, geen islamscholen en gezinshereniging meer. Opmerkelijk: ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), was eveneens aanwezig. “Ik neem aan dat we een Franstalige N-VA zullen zijn, natuurlijk zonder het confederalisme”, klinkt het bij Destexhe.

Concurrentie op rechts

De rechts-liberaal lanceerde alvast een oproep in de richting van de Franstaligen om hem te vervoegen. In concreto wil Destexhe deelnemen aan de Brusselse, Waalse en Europese verkiezingen, iets wat hem niet alleen in het vaarwater van de MR brengt maar ook in dat van de Parti Populaire (PP). Deze rechtse maar vooralsnog kleine partij in Franstalig België zou, onder leiderschap van Mischaël Modrikamen, met 5,4 procent net de kiesdrempel halen.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Toch moet de MR, volgens RTBF-journalist Alain Gerlache, vooral schrik hebben van Destexhe. “Die eersten zijn populisten (verwijst onder meer naar de PP, n.v.d.r.), terwijl hij eerder een soort intellectuele rechterzijde vertolkt”, klinkt het. Waals parlementslid André-Pierre Puget (in het verleden lid van de PP) geeft alvast zijn eigen partijpolitieke formatie ‘Jexiste’ op en sluit zich bij Destexhe aan.