In Sardinië, het Italiaanse eiland onder Corsica, stevenen het rechtse Lega van Binnelandminister Matteo Salvini en haar bondgenoten af op een monsterscore. Dat blijkt uit de eerste resultaten die maandag verschenen en werden aangebracht door Reuters. De rechtse overwinning is vooral ten koste van het populistische ‘MoVimento 5 Stelle’ (M5S, de Vijfsterrenbeweging) van ex-komiek Beppe Grillo.

Volgens de eerste resultaten zal rechts een fikse overwinning boeken op het Italiaanse eiland van Sardinië, dat momenteel wordt geregeerd door een centrumlinkse coalitie. De rechtse coalitie bevat de regeringspartij van Salvini, maar ook haar traditionele centrumrechtse bondgenoten ‘Broeders van Italië’ en Forza Italia, het partijpolitiek verbond rond ex-premier Silvio Berlusconi.

Op basis van eerste cijfers zou de rechtse kandidaat Christian Solinas, momenteel senator voor de Lega, ongeveer 47 procent van de stemmen binnenhalen, tegenover slechts 35 procent voor het centrumlinkse kartel en amper 10 procent voor de M5S – een fractie van de 42,5% die de beweging afgelopen maart kon halen op het eiland tijdens de nationale verkiezingen.

Veranderende machtsverhoudingen tussen Lega en M5S…

De rechtse kiesoverwinning onderstreept de problematiek waarmee de M5S mee kampt. Die laatste partij regeert samen met de Lega het gehele land, maar die laatste partij wint in tal van peilingen en verkiezingen meer en meer stemmen terwijl M5S net steun verliest.

De partijonafhankelijke premier Giuseppe Conte maant echter aan om niet te voorbarig te reageren. “We mogen een regionale verkiezing niet overbenadrukken”, zo citeert Reuters de premier die vorig jaar als aanvaardbaar compromisfiguur werd gekozen door Lega en M5S. “Ik geloof niet dat de resultaten gevolgen kunnen hebben voor de nationale regering.”