Racistische aanval tegen acteur in Chicago blijkt in scene gezet

0
1543

Eind januari haalde een brutale aanval de het nieuws in Vlaanderen. Jussie Smollett, een acteur van de televisieserie Empire zou in Chicago zijn aangevallen. Twee daders zouden hem geslagen hebben, een koord rond zijn nek gebonden en een chemische substantie over hem gegoten hebben. Ondertussen slingerden ze racistische en homofobe uitlatingen naar de zwarte, homoseksuele acteur. Ook zouden ze “Dit is MAGA-land” geroepen hebben. Een verwijzing naar president Trump. De politie van Chicago heeft echter gegronde vermoedens dat het allemaal opgezet spel is.

De weerzinwekkende aanval kreeg veel aandacht en alle nieuwszenders besteedden er heel wat tijd aan. Niet om het verhaal te verifiëren maar om Donald Trump te raken. Dit zou een bewijs zijn van de verzuring en verrechtsing in de VS, het nieuwe klimaat dat heerst nu een ‘racist’ in het Witte Huis zit. Democratische prominente figuren lieten zich goed gaan. Nochtans waren er enkele zaken die alarmbellen deden afgaan. Zo gebeurde de overval laat in de nacht, bij zware vriestemperaturen in Chicago. Bovendien wist het vermeende slachtoffer dat er camera’s in de buurt hingen, al wist hij niet naar waar deze gericht stonden.

Figuranten

Smollett zou de aanval opgezet hebben nadat hij een racistische brief had ontvangen en die niet genoeg aandacht kreeg volgens hem. Hij zou 2 mannen betaald hebben om de aanval te plegen. De acteur betaalde ook zelf voor het touw. De 2 betrokken mannen zijn broers van Nigeriaanse afkomst en figuranten in dezelfde tv-reeks. De Osundairo broers gaven in een mededeling mee dat ze “geen racisten zijn, niet homofoob noch anti-Trump, we zijn geboren en getogen in Chicago en Amerikaanse staatsburgers.”

Hen zou 4.000 dollar beloofd zijn om de schijnaanval uit te voeren en ze zouden er zelfs voor gerepeteerd hebben. Finaal kregen ze 3.500 dollar de dag van de aanval, waarop ze naar Nigeria vertrokken. Nog eens 500 dollar werd hen beloofd als ze zouden terugkeren naar de VS. Ze werken nu mee met de politie.

Politie wil meer info

De politie van Chicago wil nu ook verder spreken met de advocaten van Smollett. Die reageert voorlopig afwijzend. In een mededeling laten zijn advocaten weten dat hij “boos en kapot is” van de beweringen dat hij de aanval zou hebben opgezet. Bij de televisieserie Empire worden zijn scenes naar verluidt alvast afgebouwd.

Boze reacties

Burgerrechtenactivisten zoals Al Sharpton  – nochtans zelf geen onbesproken figuur – en Najee Ali, voorzitter van Project Islamtic Hope, zeggen dat Smollett zwaar gestraft moet worden. Dergelijke valse berichten zetten volgens hen de samenlevingsverhoudingen op scherp en leiden tot raciale spanningen. Bovendien is elke valse bewering een klap in het gezicht voor echte slachtoffers van dergelijke haatmisdrijven. Ook op Twitter regent het negatieve reacties.

Niet eerste keer

De valse aanval is de zoveelste in de rij van onbestaande haatmisdrijven die werden opgepikt door linkse media, die hun narratief van polarisatie en racisme willen verkondigen. De vraag bij de media lijkt groter dan het aanbod in de realiteit. Heel recent nog was er het verhaal van vermeend racisme tijdens de ‘march for life’ dat achteraf vooral op leugens en verdraaiingen bleek te berusten. Maar er zijn meer incidenten op de lijst.