Deze week verhoogde de Vilvoordse gemeenteraad de zitpenningen voor de gemeenteraadsleden, iets wat op stevige kritiek van de lokale N-VA-afdeling kon rekenen. Een ‘eigen portefeuille eerst’-coalitie, klonk het. Opmerkelijk, de verhoging van de zitpenningen kreeg de steun van PVDA-raadslid Sander Barrez. Een beginnersfout klinkt het nu bij de partij die normaliter in zeer forse bewoordingen de ‘graaicultuurhekelt. 

In Vilvoorde besliste het nieuwe stadsbestuur om de zitpenningen met 40 procent te verhogen. Waar de gemeenteraadsleden in het verleden 150 euro per zitting kregen, bedraagt dit nu 210 euro per bijeenkomst. De reden volgens burgemeester Hans Bonte (sp.a)? “We hebben [voor een verhoging] geopteerd omdat de OCMW-raad bij ons – in tegenstelling tot andere gemeenten – niet meer apart zal vergaderen”. “Dat is dus al een besparing an sich. De 35 gemeenteraadsleden krijgen echter wel een bijkomende verantwoordelijkheid als OCMW-raadslid. Er worden dus geen extra zitpenningen uitgereikt maar een verhoging is daarom dus zeker te verantwoorden”, verklaarde hij tegenover Het Laatste Nieuws.

De lokale N-VA-afdeling kan de maatregel evenwel niet smaken. “Het bestuursakkoord vermeldt meermaals dat onze stad extra federale en Vlaamse middelen nodig heeft om de grootstedelijke problemen aan te pakken”, laat fractieleider Jan Anciaux tegenover Het Laatste Nieuws optekenen.

‘Beginnersfoutje’

De maatregel werd, opmerkelijk genoeg, gesteund door de enige PVDA-verkozene in de Vilvoordse gemeenteraad. “Op de agenda stond niets vermeld over de verhoging van de zitpenningen”, citeert VRT NWS Sander Barrez. Er werd, volgens het PVDA-raadslid, alleen maar melding gemaakt van het ‘vaststellen van het huishoudelijk reglement van de raad’. “Ik ging er vanuit dat dit een formeel agendapunt was waar je eigenlijk niet tegen kon zijn. Een beginnersfout”, klinkt het.

Evenwel, de verhoging van de zitpenningen zou ook zonder de goedkeuring van het PVDA-gemeenteraadslid zijn aangenomen. “Het resultaat van de stemming zou dan wel hetzelfde zijn gebleven, maar uiteraard zijn we tegen de verhoging van de zitpenningen. Aan politiek doe je wat ons betreft niet voor het geld, maar uit engagement,” citeert VRT NWS Barrez.