De klassiek-liberale denktank Libera! schenkt dit jaar de ‘Prijs voor de Vrijheid’ aan professor dr. Marc De Vos. Vooral de uitbouw van de – eerder liberale – denktank Itinera en zijn columns in weekblad Trends, kon Libera! smaken. Eerder ontvingen onder meer Thierry Baudet (rechtsfilosoof en oprichter Forum voor Democratie), Theodore Dalrymple (Brits arts en conservatief ‘ideoloog’) en conservatief hoogleraar Matthias Storme de ‘Prijs voor de Vrijheid’. 

Libera!, een partijonafhankelijke klassiek-liberale denktank, kent ieder jaar de ‘Prijs voor de Vrijheid’ toe aan een persoon die in zijn leven en werk het klassiek-liberalisme en de waarden van de vrije samenleving heeft uitgedragen. In het verleden namen onder meer LDD-stichter Jean-Marie Dedecker, Forum voor Democratie-oprichter Thierry Baudet en – toenmalig – Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt (N-VA) de ‘Prijs voor de Vrijheid’ in ontvangst. Op zaterdag 30 maart schenkt Libera! deze prijs aan professor De Vos. Van Overtveldt verzorgt de laudatio.

“Intellectuele scherpte en bekommernis voor Westerse en democratische samenleving”

De Vos is momenteel decaan van de rechtenfaculteit van de Macquarie University in Sydney en doceerde arbeidsrecht, Europees recht en inleiding tot de rechtsstaat aan de UGent en VUB. Daarnaast verzorgde de professor de uitbouw van denktank Itinera, iets wat Libera! kan smaken. “Als initiatiefnemer en directeur van Itinera is prof. De Vos erin geslaagd een professioneel studiecentrum uit te bouwen dat onafhankelijk staat ten opzichte van politieke partijen en gevestigde drukkingsgroepen”, klinkt het in een persmededeling. “De studies van Itinera munten uit in gedegen feitenonderzoek, scherpe economische analyse en realistische beleidsvoorstellen, en hebben op vele vlakken hun stempel gedrukt op het politieke beleid”.

Daarnaast looft de klassiek-liberale denktank de columns van De Vos voor Trends. Deze geven volgens Libera! “blijk van intellectuele scherpte en bekommernis voor het behoud van onze vrije, Westerse en democratische samenleving”. “Hij aarzelt daarbij niet in te gaan tegen de waan van de dag, gebaseerd op sociale demagogie en politieke simplismen”, klinkt het.

ADVERTENTIE