Dinsdag ging in Madrid het proces tegen twaalf leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging van start. De twaalf worden beschuldigd van rebellie, opruiing en misbruik van publieke middelen. Indien zij veroordeeld worden kunnen zij tot 25 jaar gevangenisstraf krijgen. Het proces zal naar verwachting drie maanden duren.

In totaal staan twaalf personen terecht: negen ex-ministers van de regering van voormalig minister-president Carles Puigdemont (PDeCAT), de voormalige voorzitster van het Catalaanse Parlement en twee activisten. De twaalf worden beschuldigd van rebellie, opruiing en misbruik van publieke middelen. De beklaagden verwerpen alle beschuldigingen.

“Politieke gevangenen”

Het proces gaat door in het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid. Buiten het gebouw verzamelden honderden politiemannen en betogers voor en tegen de Catalaanse onafhankelijkheid. De aanhangers van de beklaagden droegen borden waarop “Vrijheid voor politieke gevangenen” stond.

Ondertussen bevinden zeven andere politici die betrokken zijn bij de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring – waaronder Puigdemont – zich in zelfopgelegde ballingschap in het buitenland. Vanuit Berlijn noemde Puigdemont het proces op maandag een stresstest voor de Spaanse democratie. Hij roep opnieuw op tot een nieuw onafhankelijkheidsreferendum.

De beklaagden kunnen tot 25 jaar gevangenisstraf krijgen als ze veroordeeld worden. Volgens hun aanhangers zijn zij politieke gevangenen. Volgens de Spaanse regering loopt alles conform de rechtsstaat. De Spaanse grondwet verbiedt regionale afscheiding van Spanje. Volgens advocaat Andreu Van den Eyndehe hebben de beschuldigden het recht om te streven naar onafhankelijkheid. “[Het Zelfbeschikkingsrecht] is een synoniem van vrede, niet van oorlog”, klinkt het.

Verkiezingen

Het politiek zeer beladen proces – dat live op televisie wordt uitgezonden – zal naar verwachting drie maanden duren en komt op een zeer ongelukkig moment voor de centrumlinkse Spaanse regering. De minderheidsregering berust op gedoogsteun van de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen.

Premier Pedro Sanchez (PSOE) heeft een meer verzoenende houding aangenomen ten opzichte van Catalonië dan de centrumrechtse regering voor hem. Maar de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen weigeren de begroting van 2019 goed te keuren zolang er niet over onafhankelijkheid wordt gesproken.

Indien nieuwe verkiezingen samenvallen met het proces – wat erg waarschijnlijk lijkt – is de kans groot dat zowel rechtse unitaristen in Spanje als separatisten in Catalonië als winnaars uit de bus komen.