Op maandag hebben de Democraten en Republikeinen een principeakkoord bereikt om een ‘government shutdown’ af te wenden. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) moet het akkoord wel nog goedkeuren. Het akkoord voorziet minder geld voor een grensmuur dan geëist werd door de president.

De Democraten en de Republikeinen hebben op maandag een “principeakkoord” bereikt over de financiering van de Amerikaanse grensbeveiliging. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) moet het akkoord wel nog goedkeuren. Indien het akkoord voor vrijdagmiddag wordt goedgekeurd lijkt een nieuwe ‘government shutdown’ afgewend.

‘Slechts’ 1,3 miljard voor grensmuur

De overeenkomst zou zo’n 1,3 miljard dollar geld voor een grensmuur bevatten. Dat geld zou gebruikt moeten worden om zo’n 88 kilometer aan grensmuur in de Rio Grandevallei te bouwen. Dat is wel een aanzienlijk lager bedrag dan wat geëist werd door Trump. Het Witte Huis wil 5,7 miljard dollar voor de bouw van een grensmuur.

Afgelopen weekend liepen de gesprekken vast over de financiering voor ‘detentiebedden’ van de ‘Immigration and Customs Enforcement’ (ICE). De Democraten willen een limiet van 16.500 op het aantal bedden – met andere woorden, het aantal mensen dat vastgehouden kan worden. Die eis stootte dan weer op een ‘njet’ van de Republikeinen.

Uiteindelijk voorziet de bereikte overeenkomst genoeg geld om 42.774 volwassenen en 2.500 kinderen vast te kunnen houden. Het doel zou zijn om dat getal tegen september naar omlaag te brengen. Al zou er ook genoeg speelruimte voor het Witte Huis zijn om geld te voorzien voor meer detentieplaatsen, zonder dat daarvoor de goedkeuring van het Congres nodig is.