De Brusselse politie was slecht voorbereid op de allochtone rellen in Molenbeek tijdens nieuwjaarsnacht. Dat blijkt uit een intern rapport van de politie dat VTM Nieuws kon inkijken. Risico’s werden te laag ingeschat waardoor er geen versterking werd aangevraagd, er werd niet gescreend op sociale media en er was een onduidelijke bevelstructuur.

In de beruchte Brusselse gemeente Molenbeek braken tijdens nieuwjaarsnacht naar gewoonte alweer hevige rellen uit. Verschillende groepen van allochtone jongemannen zorgden voor chaos door massaal brand te stichten, straatmeubilair te vernielen en winkels te plunderen. Hulpdiensten die ter plaatse wilden komen werden steevast bekogeld, waardoor Molenbeek bijna een no-go zone werd tijdens nieuwjaarsnacht.

Slecht voorbereid

Meteen stelden vele mensen zich de vraag hoe de politie dergelijke feiten kon laten gebeuren, wetende dat Molenbeek de laatste jaren telkens het toneel werd van hevige rellen bij nieuwjaar. Uit een vernietigend intern rapport van de algemene inspectie dat VTM Nieuws kon inkijken blijkt nu dat de Brusselse politie – ondanks het verleden – inderdaad niet goed voorbereid was.

In de eerste plaats werden de risico’s van in het begin te laat ingeschat, zo klinkt het. Daardoor werd op voorhand geen versterking aangevraagd, wat achteraf wel broodnodig bleek te zijn. Op sociale media werd daarenboven niet gescreend en tot slot was er een onduidelijke bevelstructuur waardoor bevelen niet goed doorstroomden. Er werd tijdens de wilde nieuwjaarsnacht ook niemand gearresteerd.

Voor huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), die gisteren op werkbezoek was in Molenbeek, bewijst dit vernietigende rapport nogmaals dat Brussel een één politiezone moet worden. “Op basis van dit rapport kunnen we besluiten dat er een ongelofelijke noodzaak is om naar één politiezone te gaan”, aldus De Crem aan VTM Nieuws. Politievakbond VSOA liet al weten niet verbaasd te zijn over de resultaten van het intern onderzoek en stelt al langer te pleiten voor eenheid van gezag binnen de politie.

Lees ook:

Bewoners en politie over no-go-Molenbeek: “Stenen lagen klaar”